Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма риск да останем без гориво, ако “Лукойл” напусне страната

Снимка: БГНЕС

Няма риск страната ни да остане без гориво, заяви финансовият министър Асен Василев по повод съобщението на “Лукойл”, че обмисля да продаде бизнеса си в България.

На сайта си компанията пояснява, че “преразглеждането на стратегията е следствие от приемането  на дискриминационни закони от страна на държавните органи на България и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната”.

Министърът каза още, че се радва за обявеното намерение на “Лукойл”: “Както знаете, ние имахме изпреварваща информация, че този процес е започнал още през края на септември - началото на октомври. Всяка компания има възможност и право да прецени къде да оперира и какво да прави със собствените си активи.”

Асен Василев изтъкна, че чрез българския представител в компанията трябва да се подсигури възможността рафинерията да продължи да оперира със стратегически инвеститор и така интересът ни да бъде защитен.


Още от категорията

Асен Василев

Въвеждане на еврото догодина при 3% инфлация прогнозира Асен Василев

Средногодишната инфлация у нас ще бъде 3% по данни на Европейската централна банка и на Европейската комисия, заяви финансовият министър Асен Василев, който е в Гент за заседанието на министрите на икономиката и на финансите от Европейския съюз. По..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Делчево

Българите ходят на пазар и здравен туризъм в Северна Македония

Политическите отношения между България и Северна Македония значително са намалили посещенията на българи в македонските крайграничните общини Делчево, Берово и Пехчево през първите месеци на 2023 г. През юли и октомври се отчита ръст, показват..

публикувано на 23.02.24 в 16:43

Националната стратегия за финансова грамотност ще бъде представена в Белгия

На 23-24 февруари 2024 г. в Гент, Белгия се провежда неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). На заседанието, министрите ще обсъдят бъдещето на Европейската инвестиционна банка, както и..

публикувано на 23.02.24 в 06:15