Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските ученици на последно място в ЕС по математика, четене и природни науки

Снимка: БТА

Петдесет и четири процента от българските ученици са под критичния минимум за знания и умения по математика, 53% не притежават елементарни умения за четене, а 48% имат сериозни дефицити по природни науки. Това показват резултатите от изследването сред 15-годишни в 80 страни, по Програмата за международно оценяване на ученици PISA за 2022 г., според което България е на последно място в Европейския съюз.

Влиянието на социално-икономическата среда и статуса е по-силно от средното за страните, т.е. това означава, че в нашата образователна система има още какво да се работи, по отношение на равния достъп до качествено образование за всички ученици”, коментира Неда Кристанова, директор на Центъра за оценяване в училищното и предучилищното образование.

Образователният министър Галин Цоков заяви, че най-важното е знанията да бъдат използвани в живота, както и че за постиженията на учениците ключова роля има ангажираността на родителите в обучението и четенето.


БНР подкасти:

Още от категорията

INSAIT стартира BgGPT – достъпен изкуствен интелект на български език

BgGPT – първият изкуствен интелект само на български език, вече е публично достъпен и може да се използва безплатно от всеки, съобщи институтът INSAIT към СУ “Св. Климент Охридски”. През януари т.г. INSAIT обяви създаването на първия езиков модел..

публикувано на 04.03.24 в 13:42

Още една година временна закрила за бежанците от Украйна

От днес временната закрила за украинските бежанци у нас се удължава с една година. Правителственото решение засяга около 173 хил. граждани, напуснали страната си заради руската агресия.   Статутът осигурява на украинските бежанци правото на..

публикувано на 04.03.24 в 12:15

Онлайн платформа обединява обяви за изгубени и намерени домашни любимци у нас

От края на месец януари тази година заработи онлайн платформа в помощ на стопани, изгубили домашните си любимци. В сайта са обхванати всички областни градове в страната, с идеята той да се превърне в място, където да се публикуват всички подобни..

публикувано на 04.03.24 в 10:35