Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ и банките работят България да е готова за еврото

Снимка: БТА

За Деня на банкера, 6 декември, управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев поздрави всички работещи в трезорите. „Банковият сектор продължава да е в много силна кондиция и е основен фактор за осъществяването на най-важните приоритети пред страната, включително присъединяването към еврозоната“, заяви Радев пред БГНЕС. 

За управителят на БНБ капиталовата адекватност, ликвидността и рентабилността на банките в България е на над средното ниво в ЕС. В интервю за в-к „24 часа“ главният банкер заяви, че ако не е имал сигурност в реалните шансове на страната да влезе в еврозоната, нямаше да приеме втори мандат начело на БНБ. „Стабилността на лева е функция на стабилността на резервната ни валута (еврото). Това, което ще стане, е, че резервната ни валута, еврото, ще се превърне в национална валута“, подчертава Радев. За него „инфлацията продължава да е проблем“, заради „недобър синхрон между фискалната и монетарната политика“.


Още от категорията

Асен Василев

Въвеждане на еврото догодина при 3% инфлация прогнозира Асен Василев

Средногодишната инфлация у нас ще бъде 3% по данни на Европейската централна банка и на Европейската комисия, заяви финансовият министър Асен Василев, който е в Гент за заседанието на министрите на икономиката и на финансите от Европейския съюз. По..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Делчево

Българите ходят на пазар и здравен туризъм в Северна Македония

Политическите отношения между България и Северна Македония значително са намалили посещенията на българи в македонските крайграничните общини Делчево, Берово и Пехчево през първите месеци на 2023 г. През юли и октомври се отчита ръст, показват..

публикувано на 23.02.24 в 16:43

Националната стратегия за финансова грамотност ще бъде представена в Белгия

На 23-24 февруари 2024 г. в Гент, Белгия се провежда неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). На заседанието, министрите ще обсъдят бъдещето на Европейската инвестиционна банка, както и..

публикувано на 23.02.24 в 06:15