Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозни финансови нарушения зад уволнението на директора на "Пирогов"

Медицинският съвет на "Пирогов" недоволен от начина, по който е научил за промените

Христо Хинков
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Христо Хинков заяви на брифинг, че е уволнил директора на най-голямата болница "Пирогов" заради сериозни финансови нарушения, констатирани в одитния доклад от проверката в лечебното заведение, предаде репортерът на БНР Цветелина Стоянова. Отстраняването на Валентин Димитров от поста предизвика сериозни сътресения сред партньорите в управлението, а днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дори предупреди, че "който се е захванал с "Пирогов", правителството му е паднало".

"Финансовата загуба на "Пирогов" се е увеличила със 7 млн. лв. в сравнение с м.г. Размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано", обясни министърът. По думите му, премиерът Николай Денков се е запознал с одитния доклад, а прокуратурата вече е образувала проверка.

Христо Хинков отхвърли обвиненията на ГЕРБ и ДПС, че изпълнява политическа поръчка заради скандали в миналото и определи предприетите действия като "политическо отмъщение". 

Вчера, 5 декември, председателят на парламентарната група на  ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че партията ще бойкотира пленарните заседания с изключение на тези, засягащи промените в Конституцията. Повод за крайната позиция стана именно едноличното решение на здравния министър Христо Хинков да уволнени директора на най-голямата болница "Пирогов" Валентин Димитров заради финансови нарушения.

"Няма да подкрепим нито един законопроект на Министерския съвет, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията", добави Атанасова. Тя обобщи, че за пореден път не са спазени ангажименти и призова партньорите в управлението "Продължаваме промяната – Демократична България" да преосмислят действията си и да ги синхронизират с ГЕРБ.

Медицинският съвет на "Пирогов" и съветът по здравни грижи недоволени, че не са били уведомени. Канят министър Хинков на среща

Д-р Валентин Димитров

Ден след официалното обявяване на решението за освобождаване на д-р Валентин Димитров от поста директор на "Пирогов", от Медицинския съвет на болницата разкритикуваха здравното министерство, че не е уведомило персонала за промените в ръководството. В декларация до Народното събрание и Министерския съвет, от органа на лечебното заведение канят министър Христо Хинков да се срещне с работещите там.

От писмото става ясно, че тази сутрин директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров се е отчел пред медицинския съвет и съвета по здравни грижи относно финансовото развитие на болницата, което според документа е с позитивен резултат. От двата съвета изразяват несъгласие с начина, по който са научили за предложените от министъра промени, и призовават да не се допуска лични настроения и нагласи да оказват влияние върху решенията за назначаване или освобождаване на ръководството на най-голямата спешна болница. Настояват също за сигурна и адекватна работна среда, в която медиците да помагат на пациентите, информира репортерът на БНР Елена Бейкова.Още от категорията

България и Хърватия работят заедно за бъдещето на Югоизточна Европа

По покана на министъра на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Гордан Гърлич-Радман, министърът на външните работи Мария Габриел беше на официално посещение в Хърватия, съобщи МВнР. "България и Хърватия са приятели и..

публикувано на 20.02.24 в 17:21
Николай Денков

Премиерът Николай Денков ще подаде оставка на 6 март

Министър-председателят Николай Денков потвърди при завръщането си от Мюнхен, че на 6 март ще подаде оставка, както е предвидено в споразумението за ротацията в правителството. На въпроса какво ще се случи, ако Народното събрание не гласува оттеглянето..

публикувано на 18.02.24 в 16:25
Елена Йончева

Приемаме около 300 мигранти след гласуването на новия регламент на ЕС

Новият миграционен регламент на Европейския съюз, който се очаква да бъде гласуван през април т.г., е благоприятен за България, заяви пред БНР евродепутатът Елена Йончева. Тя поясни, че вече няма да сме първата държава, отговорна изцяло за хората,..

публикувано на 18.02.24 в 14:39