Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районът Петрич-Струмица се нуждае от новия граничен пункт "Струмяни - Берово"

Снимка: REUTERS

В Струмица представители на българското посолство в Северна Македония и председателят на Македоно-българската стопанска камара Биляна Митева се срещнаха с местния бизнес работещ с България. С кмета на общината, посетиха и регионалния офис на Програмата за трансгранично сътрудничество. Амбицията на Струмица е да бъде първият балкански град с цялостно електрифициран обществен транспорт, каза кметът Костадин Костадинов. Заради замърсяването на въздуха, в общината са необходими радикални стъпки в тази посока, каза Костадинов. Общината има готовност да се включи и в бъдещия газопровод Петрич-Струмица. Двете съседни общини имат отлични партньорски отношения. Струмица има отлични отношения и с Кърджали-другият български град с който е побратимена, изтъкна още Костадинов.

В разговорите бе посочено, че изграждането на граничен пункт "Струмяни – Берово" и свързаната с него инфраструктура е проект от стратегическо значение за региона. За развитието на контактите между повече фирми от двете страни на границата през 2024 г. се предвижда да бъдат изготвени програми за микро, малки и средни предприятия, които до сега не са били обхванати от механизма за трансгранично сътрудничество. През 2022 г. стокообменът между България и Северна Македония надхвърли 1 млд. евро. Очакванията са това да бъде факт и през 2023 г.


Още от категорията

България и Хърватия работят заедно за бъдещето на Югоизточна Европа

По покана на министъра на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Гордан Гърлич-Радман, министърът на външните работи Мария Габриел беше на официално посещение в Хърватия, съобщи МВнР. "България и Хърватия са приятели и..

публикувано на 20.02.24 в 17:21
Николай Денков

Премиерът Николай Денков ще подаде оставка на 6 март

Министър-председателят Николай Денков потвърди при завръщането си от Мюнхен, че на 6 март ще подаде оставка, както е предвидено в споразумението за ротацията в правителството. На въпроса какво ще се случи, ако Народното събрание не гласува оттеглянето..

публикувано на 18.02.24 в 16:25
Елена Йончева

Приемаме около 300 мигранти след гласуването на новия регламент на ЕС

Новият миграционен регламент на Европейския съюз, който се очаква да бъде гласуван през април т.г., е благоприятен за България, заяви пред БНР евродепутатът Елена Йончева. Тя поясни, че вече няма да сме първата държава, отговорна изцяло за хората,..

публикувано на 18.02.24 в 14:39