Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Словения удължи въведения граничен контрол към Хърватия и Унгария


Словенското правителство удължи до 21 декември контрола по границите с Хърватия и Унгария с цел предотвратяване на тероризма, екстремизма и трансграничната престъпност, съобщи БТА. Словения възстанови полицейските проверки на 21 октомври, след като Италия направи същото на границата си със Словения, обяснявайки го с опасност за обществения ред, вътрешната сигурност и повишен риск от терористични атаки поради ситуацията в Близкия изток и Украйна. Словенският вътрешен министър Бощян Поклукар каза, че Любляна планира да удължи граничния контрол след 21 декември заради среден риск от тероризъм в Словения и висок риск от тероризъм в ЕС по чл. 28 от шенгенския кодекс, позволяващ граничен контрол за два месеца. След това контролът ще остане по чл. 25 и чл. 27, които го позволяват за 6 месеца.

Албанският премиер: Центровете за мигранти не са идеални, но са решение на ЕС

Премиерът на Италия Джорджия Мелони и премиерът на Албания Еди Рама

Споразумението с Италия за мигрантите няма да има социални последици за Албания, заяви премиерът Еди Рама, цитиран от националната агенция АТА. Споразумението предвижда създаване на два центъра край град Шънджин за настаняване на спасени в морето до 3000 мигранти месечно и до 36 000 на година. Те ще остават там, докато се обработват молбите им за убежище. "Затворените центрове не са идеалното решение, но не ние сме тези, които предлагат решение на проблем за цяла Европа. Това са центрове, одобрени от ЕС", изтъкна Рама. 

Турция и Гърция подписаха декларация за приятелство и добросъседство


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Ердоган подписаха Атинската декларация за приятелски отношения и добросъседство". Това стана след петата среща на високо равнище на Съвета за сътрудничество Турция - Гърция на 7 декември 2023 г., предаде гръцката агенция АНА - МПА, цитирана от БТА. Двете страни се ангажират да поддържат отношения на приятелство и добросъседство и да останат в спокойни води", пише в декларацията. Те ще използват ефективните канали за комуникация на всички нива за предотвратяване на конфликтни ситуации и ескалация. Атина и Анкара ще развиват отношенията си по 3 оси - политически диалог по въпроси от взаимен интерес, положителен дневен ред и мерки за изграждане на доверие. Атинската декларация не засяга правните позиции на двете страни, които се придържат към принципите на ООН.

Искат да строят втори мост Русе - Гюргево по програма за военна мобилност


Румъния е представила проект за изграждане на втори мост при Гюргево и Русе по европейската програма за военна мобилност, съобщи еврокомисарят по транспорта Адина Вълян. "Резултатът от кандидатурата може да бъде оповестен на 15 декември", посочи пред медиите Вълян в отговор на въпрос за втори мост между Румъния и България при Русе - Гюргево. Проектът е за шосеен мост с железопътна опция. Заложената стойност на проучването за осъществимост е 6 млн. евро. Еврокомисарят каза също, че железопътната връзка Букурещ - Гюргево ще се финансира отделно с 570 млн. евро, защото е част от коридор, който трябва да продължи на юг. Вълян изрази надежда, че новият мост между Гюргево и Русе ще има железопътен компонент. AGERPRES припомня, че София и Букурещ още на 21 септември са представили на Еврокомисията проекта за новия мост, предава агенция "Фокус".

Кипър прие закон за привличане на чуждестранен интелектуален капитал


Кипър ще привлича технологични таланти за работа на острова, като облекчи правилата за предоставяне на гражданство. Парламентът в Никозия одобри закон за това. Мярката е за чуждестранни висококвалифицирани специалисти в научните изследвания, технологиите и иновациите. С приетите промени се облекчават част от изискванията, намалява се бюрокрацията и се подобряват процедурите спрямо тази приоритетна за Кипър група. Молбите на кандидатите ще бъдат разглеждани в срок до 8 месеца. Новият модел на натурализация е насочен към привличането на интелектуален, а не финансов капитал, и няма нищо общо с компрометираната и отменена програма за т. нар. златни паспорти, подчертаха депутати при приемането на закона, предава кореспондентът на БНР в Кипър Бранислава Бобанац.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА / БГНЕС, romania-insider.com, архив

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30