Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корейски технологичен гигант с интерес към съвместни проекти с България

Ръст в стокообмена между Българя и Южна Корея през 2023г.

3
Министърът на икономиката Богдан Богданов на бизнес среща в Корея

Нови сфери на сътрудничество и реализацията на съвместни проекти в България обсъди министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов с вицепрезидента на корейски технологичен гигант, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.  

Компанията е световен лидер в иновациите и производител на индустриални електронни компоненти, батерии, системи за съхранение на енергия и др., уточнява БТА. По време на срещата в централата на корпорацията в Южна Корея е поставен акцент върху възможността страната ни да осигури верига на доставки за новата фабрика на компанията, подготовка и обучение на местни експерти, изграждане на инфраструктура и финансови насърчителни мерки.  

Министър Богданов посочи, че все повече инвеститори проявяват интерес да открият развойни центрове у нас, като само в аутомотив сектора в България вече има над 35 подобни центъра на водещи международни компании, сред които и азиатски. „Страната ни има всички предпоставки да се превърне в регионален център за развойна дейност на компании от сектора“, изтъкна Богданов.

Министърът на икономиката Богдан Богданов с представители на корейска корпорация

България и Южна Корея ще подпишат Меморандум за двустранна търговия и стимулиране на инвестициите, съобщиха преди два дни от Министерството на икономиката и индустрията. По данни на ведомството, през първите девет месеца 2023 г. общият стокообмен с Южна Корея е на стойност 344.7 млн. щ. д. и бележи увеличение от 27.2% спрямо същия период на 2022 г. Българският износ е с ръст от 64.7% и е на стойност от близо 187 млн. щ.д..


Снимки: Министерство на икономиката и индустрията


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Инженер Катя Стоянова, ръководител на проекта „Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика

Отличиха община Петрич за популяризирането на Хераклея Синтика

Община Петрич получи награда за оригинално популяризиране на туристическа дестинация "Хераклея Синтика". Това каза за БТА инж. Катя Стоянова, ръководител на проекта "Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика". Наградата е връчена на..

публикувано на 15.10.24 в 13:47
Атанас Запрянов

Разбилият се учебно-боен самолет L-39 е бил технически изправен

Комисията, която разследва авиокатастрофата, при която на 13 септември се разби на земята учебно-боен самолен L-39 в Граф Игнатиево, не откри преки грешки в организацията на полета. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на..

публикувано на 15.10.24 в 10:36

Разходка с вързани очи по улиците на София показва колко е трудно придвижването за незрящите

15 октомври е Международен ден на белия бастун и всяка година привлича общественото внимание към предизвикателствата пред хората с увредено зрение и особено тяхната свързаност с обществото ни. Белият бастун е признат като знак за зрително..

публикувано на 15.10.24 в 09:10