Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атрактивни експонати в коледното изложение на музея "Земята и хората"

2
Атрактивни експонати в коледното изложение на музея "Земята и хората"
Снимка: БГНЕС

Минерал, който сменя цвета си и аметист са "звездите" на коледното изложение за минерали в Националния музей "Земята и хората" в София който продължава и на 10 декември, предаде репортер на БГНЕС.

Свои лични колекции с минерали, скъпоценни камъни и фосили представят около 60 участници."Всеки любител намира това, което търси на нашето изложение“, заявява Светла Старирадева, главен уредник в музея "Земята и хората" и дава пример как посетител е открил интересен флуид, който меня цвета си: „Тук се натъкнахме именно на такива експонати, при които флуида сменя цвета си, когато е неосветен той е тъмен, а когато го изнесе човекът на по-силна светлина, той промени цвета си и стана лилав. Така за кратко време много екземпляри бяха изкупени, включително нашият музей си купи такъв образец, който е от Великобритания“, обясни още Светла Старирадева. 

лилав аметист

По думите ѝ, аметистът е една от емблемите на музея. „Действително това е най-атрактивната разновидност на кварца и много от жените в България притежават такива бижута - колкото по-лилав е цветът, толкова по-ценен е и той самият“, коментира Светла Срарирадева, уточнявайки, че на изложението има кристли с произход от Бразилия и Уругвай, но също така и от България.


снимки: БГНЕС, Национален музей "Земята и хората"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37