Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледна работилница събра българи от Швейцария във Веве

Деца, родители и учители твориха и си направиха българска Коледа

10
Снимка: Фейсбук/Асоциация Канатица

Повече от 180 българи, живеещи в Лозана, Веве, Берн, Морж, Цюрих, Женева, Фрибург, Вилньов и Ивердон се събраха на организираното от Българо-швейцарска асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица“ ателие за сурвачки и коледни играчки.

Деца, родители и преподаватели от българското училище „Канатица“ изработиха сурвачки от автентичните материали за това - вълна, пуканки, кравайчета… Децата се запознаха с историята и традициите на сурвакането по българските земи, а всяко от тях отнесе у дома си част от магията на Коледа – написаха във Фейсбук от асоциацията.  


Празникът беше съпроводен от специална програма с песни и танци, подготвена от децата в българското училище. С радост те посрещнаха Дядо Коледа и Снежанка, а всяко дете получи подарък и снимка за спомен с тях от професионалния фотограф Зори Иванова. 

За първи път през тази година българската общност посреща и първите коледари, водени от четиригодишния Свен, шестгодишния Николас и седемгодишния Борис. Под звуците на гайда те благословиха семействата и пожелаха здраве и берекет във всеки дом.


Празникът продължи с народни танци, песни и много веселие, информират от асоциация "Канатица". 

Снимки: Фейсбук/Асоциация "Канатица"


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Българското средно училище в Братислава дава дипломи на българи и словаци

Повече от 80 словашки деца учат по българската образователна система в държавното ни средно училище “Христо Ботев“ в Братислава. Това стана ясно по време на среща на просветния министър проф. Галин Цоков с учителския състав на институцията...

публикувано на 28.02.24 в 19:45

Българска художествена изложба в Батън Руж - щата Луизиана, с американско участие

Пролетна художествена изложба на трима българи и трима американци бе открита в Батън Руж. Йордан Иванов, един от най-успешните български художници в Америка, който работи за най-големият американски карнавал “Марди Гра“ прави необичаен..

публикувано на 28.02.24 в 10:55

Български лютиери налагат с качество и надеждност своите инструменти в Америка

В първите години на демокрацията една пловдивска фамилия се преселва в Чикаго, за да основе бизнес, свързан с най-финото усещане не само на пръстите, но и на човешката душа. Защото лютиерството, както наричат изработването на струнни музикални..

публикувано на 28.02.24 в 06:25