Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Amazon Web Services спонсорира и ще си сътрудничи с института INSAIT

Снимка: mon.bg

Amazon Web Services дарява 1 млн. долара на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет, съобщи Министерството на образованието. Средствата се предоставят поради показаните високи резултати и потенциал за растеж, като се предвижда да бъдат използвани за изследвания в областта на формалните методи. С тях ще се осигурят заплати за привличане на водещи изследователи, както и стипендии за докторанти и студенти. 

Започва и стратегическо партньорство между изследователите и инженерите на INSAIT и Amazon Web Services. INSAIT е първият изследователски институт на световно ниво в Източна Европа, създаден по образец на водещите изследователски центрове в света и бе включен в глобалния Алинса на Meta и IBM за създаване на изкуствен интелект.

"Институтът е вдъхновяваща инициатива и ние очакваме да установим по-тесни изследователски връзки и механизми за сътрудничество със студенти и преподаватели от него", посочва вицепрезидентът на Amazon Web Services и един от най-известните инженери в света Байрън Кук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Да овладееш жестовия език може да бъде интересно, приятно и много полезно

В България има 120 хиляди глухи хора, по неофициални данни. Много от тях не искат да учат жестов език, въпреки че им е полезен. В училищата няма превод за нечуващите деца… Всичко това са обективни факти, които се превръщат в движещ мотив за родения в..

публикувано на 29.05.24 в 12:25

30% от българите не доживяват до пенсия и умират преди да навършат 65 години

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. Но сравнено с преди 10 години средната..

публикувано на 29.05.24 в 11:48

В АЕЦ "Козлодуй" заместват руското с американско гориво

В единствената българска АЕЦ – "Козлодуй", днес ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в V блок на централата. В събитието ще участва министърът на енергетиката Владимир Малинов. Във връзка с програмата си за..

публикувано на 29.05.24 в 07:10