Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евреи, държавници и дипломати почетоха празника Ханука в София

Снимка: БГНЕС

С церемония по запалването на осемте свещи върху светилника - ханукията еврейската общност в България отбеляза осмия ден на празника Ханука. В Централната софийска синагога четиригодишната Хана донесе огъня за запалването на "шамаш“ – основната свещ на ханукията.

"Тази година не е като предишната, макар празничният свещник да е тук пред нас, тази година палим свещници, защото имаме нужда от повече светлина. Нашата традиция ни кара да преживяваме отново и отново събитията, които са ни оформили като народ“, каза председателят на Централния израилтянски духовен съвет Максим Делчев. "Мъдреците ни казват, че всички ние сме свещи и някъде вътре в нас има светлина. Нека се обърнем към сърцата си и да запалим светлината там, и да я предадем на тези около нас“, призова той.

Първата свещ бе запалена от президента Румен Радев. "Този празник много евреи по света ще го посрещнат в несигурност и безпокойство. Станахме свидетели на безпрецедентни терористични атаки срещу Държавата Израел, които отнеха живота на много хора. Мнозина други бяха отвлечени и съдбата на много от тях остава неизвестна. Ние споделяме тревогите за участта на всички невинни жертви“, каза той. Президентът отбеляза, че искрено се надява час по-скоро да бъде постигнат мир. Втората и трета свещ бяха запалени съответно от председателя на парламента Росен Желязков и кмета на София Васил Терзиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължава договарянето, как да се разпределят парите за висшите училища

Служебният кабинет осигури близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища, съобщи правителствената пресслужба. Двете постановления за отпускане на средствата, за които служебният премиер Димитър Главчев пое ангажимент пред..

публикувано на 20.05.24 в 11:46

Когнитивно нетърпение, ниска самооценка, чалга култура… какъв е проблемът с децата ни?

Близо 10 на сто от 11-годишните у нас поне два пъти в живота си са били… пияни, 18% от момчетата и 13% от момичетата са пушили тютюневи цигари, а цели 19% от 15-годишните са употребявали канабис, сочи международно изследване на здравното..

публикувано на 20.05.24 в 11:45

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30