Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Румъния ще стане логистичен център за възстановяване на Украйна

На конференция на тема "Възстановяването на Украйна и стратегическата роля на Румъния" в курорта Синая румънски и чужди експерти обсъдиха предизвикателствата пред възстановяването на Украйна, енергийната и продоволствената сигурност, свободата на корабоплаването и ролята, която Румъния може да изиграе в тези сфери. На форума премиерът Марчел Чолаку обяви, че на румънска територия ще бъде създаден логистичен център за възстановяване и помощ за Украйна, съобщи радио "Румъния Интернешънъл". Във видеообръщение украинският премиер Денис Шмигал изрази увереност, че в скоро време страната му ще стане част от ЕС. Той благодари на Румъния за подкрепата в хуманитарен и икономически план и подчерта, че 70% от украинското зърно понастоящем се изнася през територията на Румъния.

Протести заради държавния бюджет блокираха центъра на Атина

Гръцки служители в бюджетния сектор, държавната администрация и здравеопазването, както и студенти излязоха на протест срещу бюджета на правителството на "Нова демокрация" за 2024 г. Новият бюджет е съставен "срещу народа", смятат те и настояват за реални увеличения на заплатите, гарантирани работни места, различни финансови помощи и повече пари за здравеопазване и образование, съобщиха гръцката национална телевизия ЕРТ и кореспондентката на БНР в Гърция Катя Пеева. По време на протестните шествия бяха затворени централни улици в Атина. Недоволни държавни служители опитаха да влязат в сградата на Министерството на вътрешните работи и да се срещнат лично с министъра, за да му представят исканията си, но полицията използва сълзотворен газ срещу тях.

Първият турски космонавт излита в космоса през януари

9 януари 2024 г. е датата, на която Турция ще изпрати първия си космонавт на Международната космическа станция. Новината  съобщи турският министър на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър, цитиран от ТРТ-Хабер. Честта се пада на Алпер Гезеравджъ, който е пилот от турските военновъздушни сили. Наред с него за мисията се подготвяше и Тува Атасевер, инженер в турската компания Roketsan, но беше предпочетен именно Гезеравджъ. Двамата бяха избрани сред 36 000 кандидати. Министърът подчерта, че мисията е от голямо значение за представянето на научния и технологичния потенциал на Турция. Очаква се в космоса да бъдат проведени 13 научни експеримента. През 2021 г. президентът Реджеп Ердоган обяви началото на национална космическа програма на стойност 6 млрд. долара, включваща обучение на космонавти и изпращане на собствена ракета до Луната.

Кипър субсидира студентски жилища в историческата стара част на Никозия

Правителството на Кипър субсидира безвъзмездно с близо 15 млн. евро студентски жилища в историческата стара част на столицата Никозия, предаде кореспондентката на БНР Бранислава Бобанац. Средствата ще се предоставят на физически и юридически лица, собственици или наематели на имоти в старата част на столицата за обновяване на техните сгради и превръщането им в жилища или стаи за студенти. Проектът цели социално и икономическо възстановяване на района чрез привличането на млади хора и осигуряването на жилища за тях на достъпни цени, посочват от вътрешното министерство. Субсидията ще покрива 75% от разходите за преустройството на имотите. Общата сума от 15 млн. евро е включена в националния План за възстановяване и устойчивост.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: Facebook /Marcel Ciolacu, БГНЕС, Pixabay, axiomspace.com

Още от категорията

Във Врачанския Балкан

Облаци и на места валежи на 2 май

През следващото денонощие облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София -..

публикувано на 01.05.24 в 19:05

Международна изложба в София призовава българите да гласуват

На 2 май в София в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба "Излез и гласувай" на глобалнoто креативнo студиo за социално въздействие Fine Acts, подкрепена от Бюрото на Европейския парламент в България. Идеята на експозицията..

публикувано на 02.05.24 в 06:30
Снимката е илюстративна

Акула изплува на плажа в Бургас

Малка черноморска акула с дължина около 90 см е изплувала на бургаския плаж. Тя е забелязана пред едно от заведенията на Северния плаж и веднага е върната в морето, предаде БНТ. Черноморските акули са безобидни, уверяват опитните рибари. Според тях няма..

публикувано на 01.05.24 в 17:03