Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България няма двустранен проблем със Северна Македония има критерии на ЕС

Мария Габриел
Снимка: БТА

България няма двустранен проблем със Северна Македония. България в името на общия европейски интерес казва на Скопие, какво означава да си член на ЕС. Това каза външният министър Мария Габриел на заседанието на парламентарната комисия по външна политика. Попитана за европейския път на Северна Македония тя посочи, че условията към съседната държава не са само конституционни промени, но и спазване на Договора за приятелство и добросъседство и съпътстващите ги протоколи. Имаме три взаимосвързани инструмента и много ясна позиция на Народното събрание, подчерта Габриел. 

По думите ѝ за българската страна е важно да се види напредъкът в останалите направления, ако има трудности с конституционните промени. Направени са две технически срещи през юли в София и през октомври в Скопие с македонската страна, на които е установено, че за съжаление няма напредък, подчерта Габриел. България отстоява много ясна позиция пред целия ЕС. Ние сме държавата членка и като такава, със своите изисквания към Скопие казваме, че когато искаш да си член на ЕС, трябва да изпълняваш задълженията, които сам си поел, поясни министрът. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44