Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на отбраната почете героите от Кербала

Двайсетгодишнината от терористичния атентат срещу база “Индия“ в Кербала, при който загинаха петима български военнослужещи, беше отбелязана в столичния Централен военен клуб с прожекцияна филма “Разкази от Кербала“, съобщи БГНЕС. На събитието присъстваха военният министър Тодор Тагарев, неговите заместници, висши офицери от Българската армия, участници в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак, близки на загиналите.

България се включва в операцията от 2003 до 2008 г. и губи 13 военнослужещи.

По-късно пред журналисти Тодор Тагарев коментира, че не се притеснява за приемането на бюджета. “През следващата година бюджетът се очаква да бъде 2,05% от БВП, което ще даде възможност да продължаваме да развиваме и укрепваме отбранителните си способности и да търсим повишаване на равнищата на окомплектоване на армията”, заяви министърът.

Той каза също, че страната ни е платила първата вноска от около 263 млн. долара за американските бронирани машини “Страйкър”. Що се отнася до демонтирането на паметника на съветската армия, Тодор Тагарев беше категоричен, че трябва да бъде изнесен от центъра на столицата.

“Това е един тотем на превъзходство на Русия спрямо България. Нека подчертаем още веднъж, че не страната ни търси врагове, не тя обявява Русия за враг, а обратното – Русия обяви НАТО за враг, респективно и нас”, добави военният министър.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Първи май дъжд ще вали само в планините

В сряда , 1 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. След полунощ валежите ще отслабват и спират. В следобедните часове на места в планините отново ще превали. Максималните температури ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 30.04.24 в 20:25

България днес - 30 април 2024 г.

В "България днес" на 30 април говорим с доц.д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет за българския език като идентичност и съхраняването му от българските диаспори в контекста на предстоящия форум в Атина "Пътят на светлината". Българите в Албания..

публикувано на 30.04.24 в 19:00

Български младежи спечелиха медали от международна олимпиада по химия

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави те завоюваха златен, сребърен и бронзов медал, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 17:42