Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков: Стремим се към напредък и по отношение на сухопътните граници за Шенген

Въпреки заявеното намерение на Австрия да отпаднат проверките на летищата като част от пътя ни към Шенген, не трябва да се съгласяваме с липсата на разговор относно сухопътните ни граници. Тази позиция изрази пред Нова тв премиерът Николай Денков, който подчерта, че целта на страната ни е да постигне напредък и по отношение на сухопътния граничен контрол.

По думите му, не е ясно дали това ще бъде дата или механизъм, водещ до решаване на проблема. “Въпросът е да не стоим заложници на решения, които могат да зависят от абсолютно конюнктурни ситуации, от това дали има или няма избори в дадена страна”, коментира министър-председателят.

По повод заявената позиция от Унгария да наложи вето на присъединяването ни, ако не отпадне таксата за транзит на руски газ, Николай Денков изрази надежда опозицията да спре бойкота заради демонтажа на Паметника на съветската армия и депутатите да гласуват решението още днес.

Премиерът каза още, че очаква нидерландският парламент да гласува за отпадане на ветото за влизането ни в Шенген.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Врачанския Балкан

Облаци и на места валежи на 2 май

През следващото денонощие облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София -..

публикувано на 01.05.24 в 19:05

Международна изложба в София призовава българите да гласуват

На 2 май в София в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба "Излез и гласувай" на глобалнoто креативнo студиo за социално въздействие Fine Acts, подкрепена от Бюрото на Европейския парламент в България. Идеята на експозицията..

публикувано на 02.05.24 в 06:30
Снимката е илюстративна

Акула изплува на плажа в Бургас

Малка черноморска акула с дължина около 90 см е изплувала на бургаския плаж. Тя е забелязана пред едно от заведенията на Северния плаж и веднага е върната в морето, предаде БНТ. Черноморските акули са безобидни, уверяват опитните рибари. Според тях няма..

публикувано на 01.05.24 в 17:03