Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефановден е

Снимка: Архив

На 27 декември православната църква чества паметта на първия християнски мъченик – Свети Стефан. 

Подобно на Христос, той можел да прави чудеса, като полагал ръцете си върху болни и те оздравявали. И макар данните за живота му да са оскъдни, в България светецът се ползва с особено почтение, защото третият ден на Рождество Христово, когато се отбелязва неговият празник, "затваря" коледния празничен цикъл.

Последният празник през годината се посреща тържествено в народната традиция – с месни ястия, баница с месо, песни и веселие. Особено богата е трапезата в дома на имениците днес - Стефан, Стефана, Стефка, Венко, Стоян, Стойко, Стоичко, Стоимен и всички производни от тях имена.

Св. Стефан е патрон и на много български храмове, сред които е и светинята на борбата за църковна независимост – Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул.

Светъл и благословен празник на всички!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25
Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30