Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С мисъл за Левски…"

Българчетата в Кишинев сами избраха за патрон на училището си Васил Левски

13
Снимка: Български теоретичен лицей „Васил Левски“

През 1996 година в Кишинев се появява училище с разширено изучаване на български език. "Така се сбъдва мечтата на поколения българи от Кишинев – столицата на Молдова, да имат училище, в което децата им да могат да изучават родния си език", разказа пред Радио България неговата директорка Наталия Ярославская. 

Следва да отбележим, че етническите българи в града по данни на Георги Барбаров, председател на Българската община в Република Молдова, наброяват около 9 хиляди души. Година след създаването на училището то е наречено на българския Апостол на свободата, а през 2003 г. е преобразувано в Български теоретичен лицей "Васил Левски". За това, как се стига до избора на патрона на училището, Наталия Ярославская разказва следното:

Наталия Ярославская
"Още по време на създаването на училището имаше различни предложения за името му. Учениците, педагогическият колектив и родителите обаче изразиха желание то да бъде наречено на Васил Левски като носител на най-висшите ценности на българския народ – свобода, правда и равенство, с идеята неговото име да вдъхновява и води напред бъдещите поколения в съхраняването на българското слово, идеали и култура. В училището още от самото му създаване всеотдайно се изучаваха животът и патриотичният  път на този велик българин, бяха проведени различни научни конференции и други прояви, които показаха, че училището е готово да носи това велико име."

Ученици и преподаватели с вицепрезидента Илияна Йотова по време на посещението й през октомври 2023 г.

За възпитаниците на Българския теоретичен лицей в Кишинев 2023 година, в която отбелязваме 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, е особено наситена на събития, чиято цел е да обогатят знанията на децата и да засвидетелстват почитта им към Апостола. 


В рамките на специално организирана Седмица, посветена на живота и делото на Васил Левски, учениците рисуваха и оцветяваха портрет на героя за конкурса "Аз рисувам Васил Левски", бяха проведени беседи за великия български революционер, обединени под мотото "Васил Левски – най-великият българин на всички времена". За деня на годишнината – 18 февруари, е подготвена музикално-литературна композиция, посветена на живота и делото на Апостола. В рамките на събитието, почетено и от гости от посолството на България, ученици и родолюбиви българи поднасят цветя в знак на признателност пред барелефа на патрона, който се намира на сградата на лицея.


Децата, които са участвали в избора на името на училището, вече отдавна са го завършили, а малките, които идват, се запознават с образа на българския революционер в училище – от разказите на учителите си, от книжките, които четат, споделя Наталия Ярославская:

"Когато идват децата в училището, първият им въпрос е "Кой е Васил Левски?", защото все пак (в Молдова – бел. ред.) той не е познат герой. Още тогава за тях започва разказът за този велик българин и затова по-големите познават добре историята. Говорим за него не само на 18 февруари, а през цялата учебна година. И, разбира се, децата се прекланят пред неговото дело и взимат пример."


Благодарение на създадената прекрасна атмосфера, умелия педагогически подход и качественото образование, днес, 27 години след неговото създаване, Българският теоретичен лицей се ползва с голямо уважение и завиден интерес. В момента в него се обучават 350 деца и още 20 – в подготвителен клас, обяснява г-жа Ярославская:

Цифровата лаборатория в училището, открита през ноември т.г.
"Всяка година броят на учениците се увеличава. Но искам да кажа, че училището е гордо от факта, че има деца, които нямат български корени, но с удоволствие изучават български език. Те искат да учат в нашето училище, но тъй като българският при нас е задължителен, те с огромно желание учат този език. Пример за това е едно от нашите момичета, което е абитуриентка тази учебна година. По произход тя е молдованка, но зае първо място в републиканската Олимпиада по български език и литература."

Така Българският теоретичен лицей в град Кишинев се превръща в едно истинско средище на българския дух, но и посланик на българската култура и история в Молдова.

Вижте още:

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Снимки: Български теоретичен лицей "Васил Левски", БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05
Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14