Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличия за млади български математици в Ню Йорк

На коледно тържество учениците получиха подаръци и от Радио България

Снимка: БУ "Хр.Ботев"-Ню Йорк

Младите математици от българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк завоюваха 8 медала в първия кръг на международното състезание „Математика без граници“. В надпреварата през тази година се включиха участници от 29 страни от цял свят.


По време на традиционното коледно тържество на училището, със златни, сребърни и бронзови медали бяха наградени възпитаници на българското училище в четири възрастови групи, а всички участници в състезанието получиха грамоти, информират в своята фейсбук страница от образователното средище. Има и специални отличия - за най-малкия участник, за най-упорито трудилия се математик и за ученик от трети клас, решил задачите изцяло на български език.


Наградите връчиха преподавателите по математика, които пожелаха на участниците да продължават да се трудят и да не се отказват да търсят отговори дори и на видимо невъзможни за решаване задачи. „Животът е математическо уравнение, с което се опитваме да научим децата как да превръщат негативното в позитивно“, споделиха те пред своите възпитаници.  


На коледното тържество учениците получиха и образователни подаръци за активното си участие в инициативата на "Радио България" - "С мисъл за Левски", включена в Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от героичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски и подкрепена от Министерството на културата. Надяваме се, чрез книгите и образователните игри децата от българското училище в Ню Йорк да допълнят знанията си за делото на националния ни герой Васил Левски и за историята на България! 


Светли празници от екипа на "Радио България"!  


Снимки: Българско училище "Христо Ботев" - Ню Йорк, БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Лайпциг ще празнуват 24 май с богата културна програма

Българското културно сдружение “Пенчо Славейков“ в Лайпциг организира тържество по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Богата програма с песни, стихове, танци..

публикувано на 06.05.24 в 09:18

“Мобилна бибиотека” събира на езерото Самамиш българите в Сиатъл

“Читалня Сиатъл“ подготвя “Мобилна библиотека“, която ще бъде представена на традиционния пикник, организиран от Българския център за култура и наследство в града на 19 май на езерото Самамиш, съобщи почетният консул в Сиатъл Елка Русков. “..

публикувано на 05.05.24 в 15:25

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието. “ Изложбата представя историята на България чрез избрани примери..

публикувано на 04.05.24 в 16:11