Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 години от подвига на летеца Димитър Списаревски

Димитър Списаревски (1916 –1943)
Снимка: архив

Днес се навършват 80 години от подвига на летеца Димитър Списаревски. Той загива на 20 декември 1943 година, по време на Втората световна война, при защитата на София от американските бомбардировки. 
Със своя самолет Списаревски сваля голям американски бомбардировач като прави таран и жертва себе си, за да забави настъплението на противника и да имат време хората в София да се укрият в скривалищата. От тогава го наричат „живата торпила“ и примерът му се изучава в много учебници по въздушен бой, напомня БТА. 
Макар при бомбардировките българските самолети да са 36, а противниковите около 200, българската ескадрила влиза във въздушен бой, сваля три бомбардировача и седем изтребителя на противника и успява да забави въздушния удар върху София. При отбраната загиват офицерите Димитър Списаревски и Георги Кюмюрджиев.
 Посмъртно Списаревски, загинал само на 27 години, е удостоен с орден за храброст и е произведен в чин полковник.
Паметник, издигнат в чест на капитан Димитър Списаревски



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската черква "Свети Георги Победоносец" в Одрин отбелязва 20 години от възстановяването си

Съградена само за няколко месеца от българската общност в Одрин, черквата "Свети Георги Победоносец" вече 144 години продължава да съхранява българския православен дух. С разрешението на султан Абдул Хамид II и със съдействието на одринския валия Реуф..

публикувано на 06.05.24 в 05:25

Чудо с лековита вода събира хиляди хора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград

Хиляди хора ще се съберат днес край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. Всички те вярват в поверието, че през тази нощ извиращата от скалите вода става лековита и изцерява различни болести. Чудото се случва именно с настъпването на..

публикувано на 05.05.24 в 13:46

Врачански майстори направиха параклис в хралупата на черница

Параклис, оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца, е великденският подарък, който майстори от Северозападната задруга за стари занаяти направиха на своите съграждани за Великден. В естествената кухина в дървото..

публикувано на 05.05.24 в 10:32