Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Австрия се обсъждат ясни срокове за въздушните и морските граници

Снимка: БТА

"Призовавам управляващите, въпреки че загубиха 2 месеца, поне оставащите дни до Нова година да ни гарантират пълноценното приемане в Шенген. Припомням, че с дипломация и усилия успяхме да постигнем конкретен ангажимент по време на служебното правителство, за съжаление този импулс не бе развит, а сами си издигнахме бариера" - заяви президентът Румен Радев на летище София при заминаването му на посещение в Косово.

Преговорите за Шенген продължават, обясни премиерът Николай Денков. Обсъждат се текстове, които да са взаимно приемливи както за Австрия, така и за България и Румъния. "Това, което в момента обсъждаме, са ясни срокове за въздушните и морските граници. И там като че ли има съгласие. Обсъждаме и механизъм, който да доведе до отмяна на сухопътните граници", каза още премиерът.

По отношение на безопасността на корабоплаването в Червено море Денков заяви, че България в момента няма възможност да изпрати фрегата в международната мисия, но според обсъден на Европейския съвет план страната "ще командирова от един до трима щабни офицери, които да участват в координацията на международните сили там", подчерта Денков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Врачанския Балкан

Облаци и на места валежи на 2 май

През следващото денонощие облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София -..

публикувано на 01.05.24 в 19:05

Международна изложба в София призовава българите да гласуват

На 2 май в София в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба "Излез и гласувай" на глобалнoто креативнo студиo за социално въздействие Fine Acts, подкрепена от Бюрото на Европейския парламент в България. Идеята на експозицията..

публикувано на 02.05.24 в 06:30
Снимката е илюстративна

Акула изплува на плажа в Бургас

Малка черноморска акула с дължина около 90 см е изплувала на бургаския плаж. Тя е забелязана пред едно от заведенията на Северния плаж и веднага е върната в морето, предаде БНТ. Черноморските акули са безобидни, уверяват опитните рибари. Според тях няма..

публикувано на 01.05.24 в 17:03