Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вьоса Османи-Садриу: България е с принос във всеки етап от създаването на Косово

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев е на двудневно посещение в Косово по покана на косовската му колега Вьоса Османи-Садриу. "България дава особен принос във всеки етап от създаването на нашата държава и запазването на мира, признаването на независимостта на Косово, евроатлантическото интегриране на нашата страна", каза Вьоса Османи-Садриу след срещата си с българския държавен глава, предаде БТА. Тя подчерта, че подкрепата на България за Косово започва още от 1999 г., когато по думите ѝ страната ни е проявила своя първи ангажимент за мир и стабилност в страната. Президентът Румен Радев подчерта, че България подкрепя и ще продължи да подкрепя усилията за реформа на Косово по пътя към ЕС, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова.

Относно признаването на българското малцинство Османи-Садриу заяви, че Косово е мултиетническа държава. "Нашата Конституция определя, че Косово се състои от албанците и останалите национални общности без да бъде ограничен никой да се самоидентифицира", посочи тя и добави, че Косово ще спазва най-високи стандарти за защита на всички общности, които живеят на територията на страната. 

Тя припомни, че догодина предстои преброяване на населението, което ще бъде проведено според най-високи демократични стандарти, без да се упражнява натиск върху хората да се регистрират такива, каквито не са. Османи-Садриу обясни, че Законът за общностите се променя с квалифицирано мнозинство. Освен гласуване от албанското мнозинство, трябва да се съгласят и малцинствата, добави тя. Нашата воля е да включим всички общности, които живеят в Косово, каза още Османи-Садриу.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и топло време във втория ден на Великден

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°, а максималните – предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 05.05.24 в 18:30
Румен Радев

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

Президентът Румен Радев поздрави българите за Възкресение Христово. “ Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Митрополит Григорий

Православните християни празнуват Възкресението Христово

В полунощ пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” наместник-председателят на Светия синод – врачанският митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов към българския народ. “ Христос воскресе! Тържествено..

публикувано на 05.05.24 в 09:15