Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не стихват страстите по демонтажа на Паметника на съветската армия

Снимка: Георги Нейков

Демонтираните бронзови фигури от Паметника на съветската армия в София ще бъдат транспортирани на 23 декември до площадката за съхранение, съобщи областната администрация. Паралелно започва изработването на техническа спецификация за планираната реставрация.

В отворено писмо до председателя на Парламента, премиера и и.ф. гл. прокурор интелектуалци настояват институциите да "предприемат  категорични действия в защита на конституционния ред". Те са обезпокоени от дебатите по демонтирането на Паметника на съветската армия. Подписалите се притеснени, че има "кампания за реабилитация на престъпния комунистически режим". Според тях защитата на "пропагандните монументи, издигнати във възхвала на тоталитарния комунистически режим" нарушава член от Наказателния кодекс, който от 2000 г. криминализира комунистическия режим. Посочва се още, че кампанията за защита на комунистическите символи е "част от хибридната война" срещу България и цели откъсване от ЕС и НАТО. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 6 май 2024 г.

Христос Воскресе! "Хубав ден, Великден. Още по-хубав – Гергьовден", казва народът ни. Светлият понеделник събира двата празника в едно. На днешния 6 май празнуваме храбростта и силата да побеждаваме змея на злото в дните ни, за да може да тържествуват..

публикувано на 06.05.24 в 07:00
Румен Радев

Тържествен водосвет на бойните знамена ще се състои в София по случай Деня на храбростта

В Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на столичния площад “Св. Александър..

публикувано на 06.05.24 в 06:00

Слънчево и топло време във втория ден на Великден

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°, а максималните – предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 05.05.24 в 18:30