Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Сърбия се нуждаят от инвестиции и възвръщане на самочуствието

Димитър Цанев генерален консул на България в гр. Ниш
Снимка: двуезичният портал ФАР в Босилеград

Все още съществуващите притеснения сред част от нашите сънародници свободно да се определят като представители на българското национално малцинство, имат своя генезис в предходните исторически периоди, но светът е вече друг. Това казва ген. консул на България в Ниш Димитър Цанев пред двуезичния портал ФАР, цитиран от БТА. Вярвам, че сега е моментът, когато с общи усилия и сътрудничество с нашите партньори в Сърбия, ще направим нужното тези негативни стереотипи и подходи да останат в миналото.

Създаването на условия за икономическо развитие в Босилеград и Цариброд е важен елемент за възвръщане на това самочувствие, но и фактор, който да позволи на младите хора да не напускат родните огнища в търсене на по-висок социален стандарт. Липсата на модерна подходяща инфраструктура създава значителни препятствия пред бизнеса за избор на Цариброд или Босилеград като локации за разкриване на предприятия. Друг неблагоприятен фактор е липсата на квалифицирана работна сила.

Темата за създаване на условия за икономическото развитие в този регион се поставя от българска страна на всички двустранни срещи и разговори на високо и най-високо ниво. България има ограничена възможност да въздейства за създаването на такива подходящи условия, но участва в повишаване благосъстоянието на жителите на пограничните райони, предоставяйки възможност за работа на своя територия на почти 1000 души от Цариброд, Босилеград и околните села. Паралелно с това продължаваме да търсим начини за привличане на инвеститори от България, допълва Цанев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието. “ Изложбата представя историята на България чрез избрани примери..

публикувано на 04.05.24 в 16:11

Българи и миряни от други националности - заедно на Велика събота в църквата ни в Лисабон

На Велика събота българският православен храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в португалската столица се изпълни от деца, учители и родители, които спазиха стародавната традиция по боядисване на великденските яйца. Инициативата е на енорийския..

публикувано на 04.05.24 в 15:10
Снимка: Българското културно сдружение „Пенчо Славейков“ в Лайпциг

Дамски клуб протяга ръка на българките в Лайпциг и разкрива артистичната им страна

България през картините от миналото и бляна по завръщането обедини българките в Лайпциг. "Всички ние имахме желанието да се подкрепяме и така възникна идеята за Дамски клуб", казва неговият председател Румяна Дойнова. По думите й, той е създаден с..

публикувано на 04.05.24 в 08:10