Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София очаква законово признаване на българската общност в Косово

Среща на президента Румен Радев с българската общност в Призрен
Снимка: БТА

Защитата на правата и интересите на сънародниците е приоритет за българската държава и мой личен приоритет като президент, каза в Призрен Румен Радев на среща с българската общност. Той присъства на откриването на офис на българско сдружение в Косово, както и на откриване на кабинет на българския почетен консул. Радев изрази признателност за това, че в нелеките исторически времена общността е успяла да съхрани своята българска идентичност, самосъзнание и култура.  

Президентът заяви, че има пълен консенсус в институциите за подкрепа на българските общности в чужбина, като се финансират нови програми. 120 студенти от Косово се обучават в България. Надяваме се, когато тези млади хора се връщат тук, да подпомагат своето родно място или намират успешна реализация, пожела Радев.

Той отбеляза, че най-важният му разговор с президента и премиера на Косово е бил за намирането на всички законови възможности, българската общност да получи признание и да намери своето място в Консултативния съвет на общностите към косовския президент. Радев заяви, че има уверения от домакините, че това ще стане в най-скоро време. За предстоящото преброяване на населението, Радев подчерта, че е изключително важно всеки свободно да заяви своята етническа принадлежност.

Председателят на дружеството „Обединени българи“ Расмин Хамза отбеляза, че е важно да бъде признато българското малцинство, за да имат основни права. България може да ни помогне с подкрепа, добави той. Близо 15 000 души в Косово имат българско самосъзнание. За последните 5 години в парламента в Прищина са внесени 2 петиции с искане българите да бъдат признати за национално малцинство и да бъдат вписани в Конституцията на Косово. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илияна Йотова откри в Мюнстер българския народен събор “Нишка от корен”

“ Няма малка България, има една България и тя е нашата Родина. Независимо къде сме избрали да живеем, ни свързва нишка, здрава като Кубратовия сноп .” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към сънародниците ни в Мюнстер на откриването на..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04
Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03