Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен благослов от български коледари зад граница

11
Снимка: БУ "Хр.Ботев" - Ню Йорк

Рождество Христово е празникът, който в края на всяка година събира малки и големи в българските училища зад граница. А социалните мрежи дават възможност да видим какво и как са научили децата на нашите сънародници в неделните школа. Коледните тържества там отдавна са се превърнали в място за общуване по български, във възможност да си сред свои и да споделиш рождественското тайнство.

Част от танцовия състав на училище Христо Ботев в Ню Йорк

За здраве и благодат във всеки български дом наричаха възпитаниците на Българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк. Най-голямото българско училище на територията на няколко съседни щата посрещна Коледа със семеен празник. Децата рецитираха български стихове, пяха коледарски песни и танцуваха в ритъма на България. „Дядо Коледа не пропусна нито едно дете, от детските ни групи до 12 клас, като им раздаде подаръци, лакомства и български книжки, разбира се!“ – похвалиха се от ръководството на училището и пожелаха обич за всяко българско семейство по света.

В училище "Джон Атанасов" в Чикаго - ярка коледна светлина и надежда озариха деца, родители и учители. С празничен концерт българчетата поздравиха своите родители и учители и пожелаха на всички "благодат и доброта в сърцата, радост в душата, любов и разбирателство в домовете".

Празникът в училище Джон Атанасов - Чикаго

В друго чикагско училище - "Малката България" (Little Bulgaria School) малчуганите украсиха с ръчно изработени играчки коледната си елха и я направиха достояние и на останалите жители на Чикаго. 

Коледните елхи на Little Bulgaria School

А Дядо Коледа не пропусна да посети децата от „Малката България“ и да ги дари с прекрасни подаръци. 

Коледа в училище Малката България

Празнична работилница с грънчарско колело, песни и весели игри си „спретнаха“ за Коледа децата от БГ Школо Баркинг, Великобритания. 

Коледа в БГ Школо Баркинг

За тяхната „Бяла Коледа“ на снежната пързалка се появи и нова училищна шейна. 

И на остров Кипър българчета събраха на едно място голяма част от общността ни в Лимасол. В училище „Паисий Хилендарски" организираха коледен благотворителен базар с картички, сурвачки и други празнични сувенири, изработени от децата. А по-късно те зарадваха гостите със спектакъла си „Коледа в гората“. Сюжетът е дело на самите ученици, които с помощта на своите преподаватели се превъплътиха в Снежанка, белия заек, големия и страшен вълк, тромавия мечо, Червената шапчица, хитрата лисана, елфите, помощници на Дядо Коледа.

Коледно настроение в БУ

С весели празници и пожелания за здраве, берекет и късмет във всеки български дом се поздравиха и в неделното училище „Райна Княгиня" в гр. Бургос, Испания. 

Българчетата от Бургос с коледно представление

С театралната постановка "Отвлеченият дядо Коледа" се представиха учениците от Българското училище "АзБуки" в Рим и Колеферо, Италия. „Въпреки препятствията на Дядо Коледа и благодарение на неговите малки помощници, всяко дете получи своя коледен подарък. Доброто винаги побеждава!“ – написаха от школото в своята фейсбук страница.

Празнична среща в БУ АзБуки в Италия

Радио Бъйлгария пожелава здраве и благодат за всички български деца по света, техните родители и учители! Продължавайте да съхранявате традициите и българщината! 

Снимки: Българските училища "Хр.Ботев" - Ню Йорк, "Дж.Атанасов" - Чикаго, "Малката България" - Чикаго, БГ Школо - Баркинг, "П.Хилендарски" - Лимасол, "Райна Княгиня" - Бургос, "АзБуки" - Италия


По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14

Български деца показаха на връстници в Сарагоса буквите от нашата азбука

Ученици от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в Сарагоса, Испания, заедно със своята преподавателка Милена Омерова запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от средното училище „Мария Молинер“ в Сарагоса, съобщиха..

публикувано на 28.04.24 в 11:34

Урок по родолюбие с децата от българското неделно училище в Лисабон (ВИДЕО)

С желанието да усвоят по-добре българския език, да научат повече за историята и географията на България, всяка събота деца от български семейства или от смесени бракове се отправят към "Rua do Sacramento a Lapa" 31 – адреса, на който се намира..

публикувано на 28.04.24 в 10:20