Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С редица прояви българите посрещат Раждането на Иисус Христос

Снимка: БНР - Шумен

Навръх Рождество Христово мотористи от Кърджали решиха да зарадват с подаръци децата от четири социални центъра. Те ще преминат по улиците на града, а начело на шествието ще бъде Дядо Коледа. В благотворителната инициатива участват много фирми и местни жители, дали средства за купуване на лакомства за малките. Организатор на акцията за четвърта година е мотоклуб "Бохеми".

В Ямбол за по традиция се организира голям Коледарски празник, в който десетки коледарски групи се надпяват и надиграват. Единствено в Ямбол коледарите не само пеят и благославят, но и танцуват. Танцът "ямболски коледарски буенек" се ражда преди повече от век в най-стария квартал на града - Каргон. По това време в ямболския гарнизон е имало кавалерийски войски, а днес изпълнителите се появяват с шпори, военни бричове и саби.

Бургаските водолази от сдружението "Приятели на морето" направиха традиционното си празнично гмуркане в морето край Моста. Тази година обаче гмуркането им беше съпроводено с изненадваща находка на дъното на морето - два пистолета и един револвер. Според полицията в Бургас револверът вероятно е от времето на Руско-турската война, оръжията са престояли във водата поне от 5 години, предаде БНТ.

Богата програма и много забавления ги очакват децата на Перник, където пристигна Дядо Коледа за запалването на светлинките на коледната елха. На ѝколеден базар той ще се сбогува с тях до следващата Коледа. Гости на малчуганите ще бъдат също Мики и Мини Маус, Бъгс Бъни, Дафи и Дейци Дък, Том и Джери и други любими анимационни герои.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30