Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералното консулство на България в Ню Йорк като културен хъб

Генералният ни консул Ангел Ангелов с равносметка за 2023 година

Снимка: Генерално консулство на България в Ню Йорк

През 2023 година Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк се превърна в своеобразен културен хъб, който приютява хора на изкуството от България и други държави и им предоставя възможност за творчески срещи и за изява. По утвърдена традиция в страната домакин, генералният консул на България Ангел Ангелов прави равносметка на изминалата година и я споделя с общността ни в североизточните щати чрез социалните мрежи.

Българска вечер с външния министър Мария Габриел и генералния консул Ангел Ангелов

По думите на Ангел Ангелов, утвърждаването на Генералното консулство на България като културен хъб в Ню Йорк е мисия възможна. И това се дължи на "уникална комбинация от условия" – България, като държава с богати културни традиции и впечатляващ брой хора на изкуството сред българската общност в Ню Йорк, в т.ч. музиканти, художници, артисти. Затова и всяка седмица генералното ни консулство е домакин на разнообразни културни прояви - концерти с класическа, народна музика и джаз, изложби, представяния на книги от български автори, прожектиране на филми на български режисьори и т.н. 

Предколедна джаз вечер в Генералното консулство в Ню Йорк

"Предоставяме подиума си както на световно известни български творци, така и на наши деца, които за първи път представят артистичните си заложби пред публика" – споделя още Ангел Ангелов, ръководител на мисията ни в Ню Йорк, която представя и популяризира българската култура и образование в девет щата от американския североизток.


"Целта ни е както да се утвърдим като притегателен център за нашата общност, в който тя да се чувства като у дома, така и да представим достойнствата на българската култура пред жителите и гостите на Ню Йорк" – казва генералният ни консул и дава конкретни примери за проектите, реализирани през 2023 г. С тях можете да се запознаете в публикациятя на фейсбук страницата на Генералното консулство на България в Ню Йорк

Българските неделни училища са друг стожер на общностите ни в американския североизток. Те не само учат децата на българско четмо и писмо, но и им показват, че са част от общността, независимо къде са родени. „Училищата ни са уникални и с това, че създават среда за установяване и засилване на връзките както между децата, така и родителите им. Често от тях тръгват и инициативи за благотворителна дейност, включително за подпомагане на нуждаещи се в България“ – пише още Ангел Ангелов в посланието си към нашите сънародници там и благодари за доброто сътрудничеството с редица български медии, сред които е и БНР - Радио България.  

Снимки: Фейсбук страница на Генерално консулство Ню Йорк 

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Българчета от Балканите търсят най-здравото писано яйце в Босилеград

Символът на Великден – боядисаното в червено и всякакви други цветове яйце, отдавна се е превърнал и в символ на Босилеград. Сръбското градче, само на хвърлей място от границата, е населено предимно от етнически българи, които от повече от 30 години..

публикувано на 02.05.24 в 05:10
Неделно училище ¨Васил Левски“ във Валенсия

Българчета във Валенсия боядисваха яйца и плетоха кошнички за Великден

През отминалия уикенд ученици от неделно училище "Васил Левски" към  Асоциация "Прогрес", град Валенсия, Испания, участваха в традиционната работилница за боядисване на яйца, а към тях с готовност се присъединиха и техните родители. Целта на мероприятието е..

публикувано на 01.05.24 в 16:49