Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успехи на българи по света през 2023 година

Отиващата си 2023-та беше година, в която светът се отвори след пандемията на Covid-19 и изпита остра нужда и опиянение от възможността да се върне към пълноценните срещи с изкуството, културата, спорта и други сфери на дейност, в които живият контакт е изключителна ценност. В следващите редове с нескрита гордост, примесена с мъничко тъга, ще ви разкажем пет от многото истории през изминалата година за приноса на българите по света чрез своя труд и талант да направят живота по-красив, извисен, интригуващ, вълнуващ, щастлив и споделен. Тъгата идва от факта, че сънародниците ни не са намерили нужните условия, за да се развият на родна почва.

Виртуозът Васко Василев свири на коронацията на крал Чарлз III

Васко Василев
Коронацията на британския крал Чарлз III безспорно беше едно от събитията, които привлякоха вниманието на обществеността и медиите по цял свят, а България с гордост отбеляза "българска следа" в бляскавата церемония. Както Радио България вече писа, концертмайстор на специалния оркестър за коронацията на крал Чарлз III беше наше момче – виртуозът на цигулката Васко Василев, покорил сърцата на меломаните у нас и по света. Неслучайно той е сред 12-имата творци, определени за "Българските посланици на културата 2023" в кампания на БНР. Но какъв е пътят на музиканта, който го отвежда до това престижно участие?

Първите си уроци по цигулка Васко взима едва 5-годишен и не след дълго талантът му е забелязан – наричат го "детето-чудо".  Когато е на 8 годинки, записва първата си плоча със Софийската филхармония, на 10 е изпратен със стипендия от българското правителство на обучение в Централното музикално училище към Московската консерватория, а 8 години по-късно – през 1988 г. печели 3-те най-големи международни конкурси за цигулка – "Жак Тибо" в Париж, "Карл Флеш" в Лондон и "Паганини" в Италия. Същата година музикантът се установява в Лондон, за да продължи образованието си в Кралския музикален колеж. 

Кариерата му уверено върви по възходящата – на деветнадесет става гост концерт-майстор на Лондонския симфоничен оркестър и Лондонската филхармония, на двадесет и една печели титлата "Супер солист" на Лионската опера (Франция), а на 23-годишна възраст е най-младият и първи концерт-майстор на Кралската опера в Лондон, където е и до днес. През годините е работил и записвал с музиканти като Пласидо Доминго, Стинг, Майкъл Джексън, Рони Ууд от „Ролинг Стоунс”, Ванеса Мей, Пако Пеня и др. Васко Василев печели любовта на публиката в България и зад граница с изключителното си майсторство на музикант, с нестандартни музикални проекти и харизмата си на сцената.

Ivors Awards за българската композиторка Добринка Табакова


Талантливата млада композиторка Добринка Табакова получи престижната британска награда за класическа музика "Айвърс" (Британското Грами) за произведението си "Рояк фанфари". То е създадено по поръчка на оркестъра Хале в град Манчестър за младежкия му оркестър с главен диригент друга българка – Деляна Лазарова. "Признанието от колеги композитори е най-големият комплимент и съм безкрайно развълнувана и благодарна за тази висока оценка", коментира в социалните мрежи Добринка Табакова.

През 1980 г., когато е на единадесет, родената в Пловдив Добринка Табакова се премества в Лондон, където учи пиано и композиция. Там завършва Кралската музикална академия, а после участва в майсторските курсове на Парижката, Миланската, Пражката и Норвежката консерватория. Произведенията ѝ звучат на сцените в България, Великобритания, Русия, Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Китай, Австралия и други държави. 

През 2014 г. е номинирана за "Грами". Две години по-късно кантатата ѝ "Безсмъртният Шекспир" дава старт на проявите по повод 400 години от смъртта на поета в катедралата, където е погребан. Изпълнението е записано и излъчено по BBC.

Пианистката Донка Ангъчева стана "Жена на годината" в Австрия


Родената в Пловдив пианистка Донка Ангъчева беше отличена като "Жена на годината" в категория "Изкуство и култура" на ежегодните Look business awards, които се връчват във Виена. Българката беше номинирана като успешен европейски музикант, майка на две деца и жена предприемач, създател на инициативата Die Kunst in Österreich lebt weiter ("Изкуството в Австрия продължава да живее"). През март тази година във Виена беше представен документалният филм на журналиста Георги Тошев “Апасионата“, разказващ за житейския път и успешната международна кариера на пианистката. 

Донка Ангъчева
"Тя е човек, който изключително много вдъхновява хората, дори тези, които не се занимават с музика. Прави изкуството толкова достъпно и близко до всички, обединява хората, а може би това е една от ролите на изкуството, която остава малко на по-заден план", сподели за БНР "Хоризонт" режисьорката на филма Калояна Климентова.

Графичният дизайнер Иван Пеев рисува за световноизвестни марки

Иван Пеев
Трета самостоятелна изложба подреди тази година в Париж българският художник и графичен дизайнер Иван Пеев, който е роден във френската столица. "Звезди" в експозицията, наречена "Човекът в крайна сметка" ("Human after all"), бяха неговите рисувани герои Травис и Мина. Името на героинята не е измислено случайно. Тъй като Иван е родственик на Мина Тодорова – любима на поета Пейо Яворов, чрез нейното име той прави връзка с българските си корени. Името на Травис пък идва от героя на Робърт де Ниро – Травис Бикъл, в "Шофьор на такси", на когото според приятелите му приличал преди самият Иван.


Младият човек, който започва да рисува покрай увлечението си по скейтборда и стрийт културата, е работил за такива световноизвестни имена като Nike, Adidas, Universal Music France, Warner Music, Spotify, Ofenbach и др. Творбите му впечатляват с характерния си стил, иронията и свежия хумор, с които са изпълнени. В интервю за бТВ Иван сподели, че има планове в скоро време да дойде и да остане в България за 6 месеца, за да види какво е да се работи у нас.

Борецът-класик Иван Иванов стана шампион на САЩ

Иван Иванов с майка си Силвия Иванова
14-годишният българин Иван Иванов стана новият шампион на САЩ за 2023 г. в класическата борба. На първенството в град Фармингтън, щатa Юта, талантливият младеж надделя над всичките си съперници в кат. до 62 кг с явно превъзходство, съобщи сайтът chicago.bg. Родители на юношата са джудистката Силвия Иванова и Иван Иванов – вицесветовен шампион по класическа борба от Тампере 1994 г. и изобретател на знаменитата “Българска торба” – неизменен помощник на състезатели в различни спортове по цял свят. Но ето че юношата утъпква своя собствена пътека на славата в спорта. Ние му желаем да покорява все нови и нови върхове!

Това бяха част от успехите през отминаващата 2023 година на стотиците хиляди, а може би милиони наши сънародници, разпръснати по целия свят. Нека новата 2024 година бъде още по-успешна, здрава и благодатна за всички българи – у дома и зад граница!

Снимки: FB / Vasko Vassilev, FB / Dobrinka Tabakova, FB / Donka Angatscheva, ivanpeev.com, chicago.bg, БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10