Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътната агенция съживява проектирането на тунел под Петрохан

Снимка: БТА

Агенция пътна инфраструктура обяви обществена поръчка за изработване на идеен проект за скоростен път Монтана – София с тунел под прохода „Петрохан“. Трасето е 82 км, а проектната скорост – 120 км/ч. Цената на проектирането е 3,3 млн. евро. До 15 февруари 2024 г. се приемат оферти за изработването на разширен идеен проект, пълни инженерно-геоложки проучвания и подробен устройствен план за скоростния път, свързващ обхода на Монтана и Софийския околовръстен път. Условието е да се избягва преминаването през защитени територии и да се спазват всички изисквания в Закона за защита на околната среда. Срокът за изпълнение е 365 календарни дни. Скоростният път Монтана – София, с тунел под „Петрохан“, е ключов за националната и европейската транспортна мрежа. Направлението е най-кратката връзка от столицата до река Дунав, при пристанище Лом.

През 2020 г. беше изработено прединвестиционно проучване в три варианта. Поради защитени природни зони в прохода и засягането им, процедурите по екологичната оценка бяха прекратени, с идеята да се намери по-добро проектно решение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предизвикателствата пред въвеждането на еврото в България обсъждат експерти

Международна конференция "България в еврозоната, кога?", посветена на ключовата тема за присъединяването на страата ни към еврозоната, перспективите и необходимите реформи това да се случи, ще се проведе на 14 май в София. Нейни организатори са..

публикувано на 14.05.24 в 07:10

Започва най-големият форум за земеделска техника БАТА АГРО

Шестнайсетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще бъде открито днес в присъствието на служебния земеделски министър Георги Тахов. Форумът ще се проведе от 13 до 17 май на летище Стара Загора. На изложението ще бъдат..

публикувано на 13.05.24 в 07:00
Владимир Малинов

Енергийният министър не изключва вероятността токът да поскъпне от 1 юли

Служебният енергиен министър Владимир Малинов допусна възможността електроенергията за бита да поскъпне от 1 юли т.г. Причината за това е натрупаният дефицит във фонд “Сигурност на електроенергийната система”. “ Към настоящия момент той е над 450..

публикувано на 12.05.24 в 13:58