Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Повече от половината албанци гледат с оптимизъм към 2024 г.


57% от албанците смятат, че новата 2024 г. ще бъде по-добра от отминаващата, с песимизъм гледат едва 11%, а 32% са с неутрални очаквания. По този показател Албания попада в Топ 5 на оптимистите в света, показват резултатите ежегодното международно изследване на "Галъп интернешънъл" "В края на годината". Албанците се оказват в Топ 5 и на оптимистите в очакванията си от икономиката. За 54% тя ще донесе просперитет, едва за 12% - икономически трудности. Албания е и в петицата на държавите, според които 2024-та ще бъде по-мирна от 2023 г. Така смятат 45% от хората в балканската държава. За сравнение - с подобен оптимизъм са заредени едва 9% от българите.

Протести на опозицията в Сърбия след изборите от 17 декември


Основната опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието", която на парламентарните избори на 17 декември остана на второ място с 23,5% от гласовете след управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич (46%), смята, че изборите са били манипулирани. Това стана повод за протести, които блокираха центъра на сръбската столица. Депутатът Радомир Лазович обяви, че представителите на опозицията ще търсят международна подкрепа за сформирането на международна независима комисия, която да разследва нередностите около вота на 17 декември. От своя страна президентът Вучич заяви, че няма да позволи на опозицията, обединена около коалицията "Сърбия срещу насилието", да открадне волята на народа. "Vox populi, vox dei. Глас народен, глас Божи. Няма да им позволим да крадат“, каза Вучич пред телевизия “Pink“, цитиран от БТА. На 30 декември предстоят повторни избори в 30 избирателни секции. От опозицията се заканиха, че на 29 декември в знак на протест ще блокират центъра на Белград, тъй като повторният вот "не може да отмени измамата".

Северна Македония отхвърли искане на Украйна за военна техника


Северна Македония реши да не удовлетвори искането на Украйна, отправено преди месец, за предоставяне на нова военна помощ. На годишния си брифинг министърът на отбраната Славянка Петровска заяви, че поисканото от Украйна оборудване е необходимо и се използва в Северна Македония, предаде "Слободна Европа". Петровска обаче посочи, че Северна Македония е отворена за ново обучение на украински войници на нейна територия. При предишни искания Северна Македония вече е дарила самолети и танкове за защита на Украйна срещу руската инвазия, уточнява изданието.

Гърция изпрати музикалната си легенда Василис Карас


Гърция се прости със своя кумир Василис Карас. Известният гръцки певец, който се бореше с рака, почина на Бъдни вечер на 70-годишна възраст в любимия си град Солун. На прощаването с легендата в Солун се стекоха множество почитатели от страната и чужбина. Те го изпратиха с море от цветя, негови песни, сълзи и възгласи "Безсмъртен". По-късно певецът беше погребан в родното му село Кокинохори в района на Кавала. В интервю за българския шоумен Слави Трифонов по време на гостуването си в България през 2017 г.  на въпрос как издържа вече 40 години да пее на сцената, Карас отговаря: "Аз не просто обичам песента, аз я обожавам. И ще остана слуга на песента". Преди да стане певец, композитор и автор на текстове, Василис Карас се е занимавал с ремонт на автомобили. По време на музикалната му кариера обаче негови албуми стават златни и платинени.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: twitter.com/VisitTirana, БГНЕС, cnn.gr, tribuna.mk.

Още от категорията

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30