Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Снимка: nytimes.com

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман.

Кристиан Тилеман

Преди да придобие известност, Албена Данаилова е свирила в оркестъра на Баварската опера в Мюнхен, като постепенно си проправя път от втора цигулка до първа цигулка, а след това и до концертмайстор. От 2008 г. тя е част от щатния състав на Виенската филхармония, а от 2011 г. е един от четиримата постоянни концертмайстори. Оказва се, че този пост за първи път в близо 180-годишната история на оркестъра, се предоставя на жена. Не случайно наричат Албена "първата дама" на Виенската филхармония.


В интервю за Радио България преди време тя разказа за трудния си път към успеха. Според нея, по-бавното навлизане на жените в легендарния оркестър се дължи на факта, че виенчани строго се придържат към традициите."Там нещата се променят по-бавно някак. Самите австрийци обичат да се шегуват с това и казват: "Ако светът свърши – елате при нас, защото сигурно ще се забавим с 30-ина години" – обяснява Албена.

Още интересни подробности за живота и кариерата на един от концертмайсторите на Виенската филхармония Албена Данаилова, която ще бъде дясната ръка на Райнер Хонек в новогодишния концерт на един от най-известните филхармонични оркестри в света, ще научите от материала  "Албена Данаилова: Мечтая за свят без рестрикции и с повече музика" от колекцията на Радио България.

Вижте още: 

 Съставил: Венета Николова

Снимки: nytimes.com, wienerphilharmoniker.at




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

19 юли е Денят на българската дипломация

Изкуството и практиката на провеждане на преговори между представители на групи или държави - така накратко може да обясним значението на термина дипломация. Думата произхожда от антична Гърция, когато пратеници на управници предавали важни бележки и..

публикувано на 19.07.23 в 05:05

Празникът на светите апостоли Петър и Павел е сред най-тачените през лятото

Светите апостоли Петър и Павел са двама от най-почитаните, известни и влиятелни апостоли на Християнската църква. Апостол Петър, по рождение Симон, е един от първите ученици на Спасителя, избран от Него да бъде камъкът, върху който да се изгради..

публикувано на 29.06.23 в 04:15

В навечерието на Еньовден "небето се отваря"

Празникът Еньовден  се отбелязва винаги на 24 юни, когато църквата почита рождението на Св. Йоан Кръстител. Фолклорната традиция е свързана с деня на лятното слънцестоене, когато слънцето "трепти" и "играе" на изгрев и се отправя към зимата...

публикувано на 23.06.23 в 05:35