Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел:

България показва ключовата си роля в опазването на границите на ЕС

Мария Габриел
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел благодари на всички, които са допринесли за решението България да се присъедини към Шенген – засега по въздух и море. Тя изтъкна, че страната ни показва всекидневно ключовата си роля в опазването на външните граници на Европейския съюз, както и че разполага със силна система за управление на границите, допълнително засилваща сигурността на общността.

Съветът на ЕС потвърди присъединяването на България и Румъния към Шенген

През 2024 г. ще продължим да работим заедно и за последващо отпадане на контрола по сухопътните граници”, заяви Мария Габриел. По думите й, с България и Румъния Шенгенското пространство става по-силно.

Приемането ни в Шенген за въздушните и морски граници беше въпрос на възвърнато доверие, въпрос на сигурност и евроинтеграция и Европа ни дава заслуженото и за трите”, написа във фейсбук профила си съпредседателят на “Продължаваме промяната” и бивш премиер Кирил Петков. Той обръща внимание и на критиките от страна на политическите опоненти: “Разбирам, че нашите политически и геополитически опоненти не са особено зарадвани от новината за приемането на България в Шенгенското споразумение. Има обаче времена, в които политическите и партийните интереси трябва да отстъпят на националните. И днес е точно такъв ден.”




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46