Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел:

България показва ключовата си роля в опазването на границите на ЕС

Мария Габриел
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел благодари на всички, които са допринесли за решението България да се присъедини към Шенген – засега по въздух и море. Тя изтъкна, че страната ни показва всекидневно ключовата си роля в опазването на външните граници на Европейския съюз, както и че разполага със силна система за управление на границите, допълнително засилваща сигурността на общността.

Съветът на ЕС потвърди присъединяването на България и Румъния към Шенген

През 2024 г. ще продължим да работим заедно и за последващо отпадане на контрола по сухопътните граници”, заяви Мария Габриел. По думите й, с България и Румъния Шенгенското пространство става по-силно.

Приемането ни в Шенген за въздушните и морски граници беше въпрос на възвърнато доверие, въпрос на сигурност и евроинтеграция и Европа ни дава заслуженото и за трите”, написа във фейсбук профила си съпредседателят на “Продължаваме промяната” и бивш премиер Кирил Петков. Той обръща внимание и на критиките от страна на политическите опоненти: “Разбирам, че нашите политически и геополитически опоненти не са особено зарадвани от новината за приемането на България в Шенгенското споразумение. Има обаче времена, в които политическите и партийните интереси трябва да отстъпят на националните. И днес е точно такъв ден.”




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00