Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карамановден е!

Снимка: архив

Православната църквата почита днес свети Силвестър. Римски папа, живял през III-IV в., който, според легендата, кръщава император Константин І Велики.

Народът ни тачи св. Силвестър като покровител на животните, и по-специално на едрия рогат добитьк. Затова и празникът се нарича още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден. 

Обичаят на празника има очистителен характер - свързан е с чистене, ринене на тор от оборите, който не е изхвърлян от Коледа. В нощта срещу празника момците, които са коледували, организирани в дружини от по няколко души, обикалят домовете, в които има едър впрегатен добитък.

В Западните Родопи наричат деня Сполезов и, подобно на Игнажден (20 декември), гледат кой пръв ще влезе в къщата. Гостът трябва да е добър и заможен човек, за да бъде добра и благодатна годината. Прието е на трапезата да не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните.

Още за традициите, поверията и песните, свързани с този празник прочетете в публикацията на Радио България "Силвестровден – народни обичаи и вярвания"

А ние казваме, честит имен ден на всички, които носят имената Силвестър, Силвия, Силвана, Серафим, Гopан, Гopица. Бъдете здрави!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25
Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50