Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България поиска от Украина да затегне контрола върху износа на слънчоглед

Снимка: Министерство на земеделието и храните

Министърът на земеделието Кирил Вътев обсъди на онлайн среща с министъра на аграрната политика на Украйна Микола Солски изпълнението на въведения от украинска страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница. По данни на Вътев, са установени единични опити за заобикаляне на лицензионния режим с внос на черен маслодаен слънчоглед, рапица и царевица за посев. Солски обеща, че украинската страна ще предприеме до две седмици действия срещу тези практики и фирмите-нарушители ще бъдат лишени от право на износ.

Българският министър на земеделието съобщи за засилен внос на слънчоглед с баржи по река Дунав през последните седмици. Той предупреди своя украински колега, че ако това темпо на внос се задържи, лимитът, необходим за нуждите на българските преработватели, ще бъде достигнат. Това респективно ще доведе до прекратяване на вноса, за да не се попречи на българските производители да реализират своята продукция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Населението на България продължава да намалява

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска. Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София,..

публикувано на 12.05.24 в 09:00

Националната телефонна линия за деца си търси разпознаваемо лого с конкурс

Детски конкурс за лого на Националната телефонна линия за деца (НТЛД) 116 111 и чат приложението към нея обявиха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). В него може да участват вдъхновени художници на възраст между  11 и 16..

публикувано на 12.05.24 в 08:15

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30