Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България поиска от Украина да затегне контрола върху износа на слънчоглед

Снимка: Министерство на земеделието и храните

Министърът на земеделието Кирил Вътев обсъди на онлайн среща с министъра на аграрната политика на Украйна Микола Солски изпълнението на въведения от украинска страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница. По данни на Вътев, са установени единични опити за заобикаляне на лицензионния режим с внос на черен маслодаен слънчоглед, рапица и царевица за посев. Солски обеща, че украинската страна ще предприеме до две седмици действия срещу тези практики и фирмите-нарушители ще бъдат лишени от право на износ.

Българският министър на земеделието съобщи за засилен внос на слънчоглед с баржи по река Дунав през последните седмици. Той предупреди своя украински колега, че ако това темпо на внос се задържи, лимитът, необходим за нуждите на българските преработватели, ще бъде достигнат. Това респективно ще доведе до прекратяване на вноса, за да не се попречи на българските производители да реализират своята продукция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: FB / Elizabeth.Kostova.Foundation

Поезията среща природата на литературен фестивал в София

От 13 до 20 юни София е домакин на 16-ото издание на международния литературен фестивал "СтолицаЛитература". Тази година темата е „Поезия/Природа“, посветена на взаимовръзката между поетичното изкуство и околната среда в свят, в който природата не..

публикувано на 13.06.24 в 08:15

В 15 области на Северна България се задават опасни валежи

В четвъртък , 13 юни, до обяд ще е предимно слънчево, след което ще се заоблачи и първо в планините, а после и над цялата страна ще превалява. На север има условия за интензивни валежи и градушки, поради което е обявен жълт код за очаквани опасни..

публикувано на 12.06.24 в 19:35

Липсата на ясна политическа посока и приоритети овластява администрацията

"Държавен служител не е мръсна дума" – с такъв лозунг в началото на април протестираха държавните служители под прозорците на властта. Причината беше драстичното изоставане във възнагражденията на служителите в държавната администрация спрямо средната..

публикувано на 12.06.24 в 11:50