Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Водици и зимния Кръстовден православните се подготвят за Богоявление

Снимка: Ива Антонова

На 5 януари, в навечерието на Богоявление, в православните храмове се извършва Света литургия и Велик водосвет. Ритуалът е наричан от народа Водици. Денят се нарича и зимен Кръстовден. Този празник затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от 25 декември. "Мръсни" или "некръстни" се наричат защото се смята, че новороденият Иисус все още не е получил Свето Кръщение.

Смисълът на ритуала е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време отвъдни същества, а неподреденият свят да се подготви за голямото кръщение, което предстои.

При службата свещеникът пуска кръста в осветена вода и по този начин я кръщава. После обикаля домовете, за да ги поръси и защити от лошотии и болести. Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна. Имен ден празнуват Кръстьо и Кръстана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25
Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30