Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Калофер се изви традиционното мъжко хоро

Снимка: БГНЕС

Стотици мъже изиграха традиционното хоро в студените води на река Тунджа в Калофер. Облечени в народни носии и с националния трибагреник в ръце, под съпровода на гайда и тъпан, те изпяха народната песен “Залюбила е Василка“.

След отслужената тържествена литургия в църката “Свети Архангел Михаил” отец Димитрий хвърли в реката богоявленския кръст, който беше хванат от шестгодишния Мартин.

Честваме големия християнски празник Богоявление

Хиляди хора от цялата страна се стекоха за ритуала в Калофер и много от тях пожелаха да влязат в Тунджа. Правилото обаче изисква гостите да изчакат местните участници първи да се потопят в студените води.

Хвърлянето на кръста се извършва на много места в страната. В столицата ритуалът ще започне в 13,00 ч. на езерото в ж.к. “Дружба”.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42

Националният археологически музей участва в Европейските дни на археологията

По-различен поглед към науката Археология – като основа за комуникация, публично споделяне на европейското наследство, и по-лесен достъп до него – дава инициативата Европейски дни на археологията 2024, която се провежда в редица държави на континента...

публикувано на 15.06.24 в 10:25