Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои интензивна година за българо-виетнамските отношения

Българска парламентарна делегация във Виетнам
Снимка: Народно събрание

Виетнам има интерес към българското розово масло, използвано във фармацията, а България - от трудова мобилност на виетнамци. Това стана ясно по време на официалната визита във Виетнам на българската парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков.

Обсъдена бе ролята на парламентите за разширяване на икономическото и секторно сътрудничество. Виетнам има голям интерес към засилване на сътрудничеството в науката и образованието, защото голяма част от техните кадри са учили в България. Предстоят политически консултации на ниво външни министри, както и 24-ото заседание на смесената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество.

През 2024 г. трябва да се договори и спогодбата за трудова миграция между двете страни, поясни Желязков. Той изброи секторите, които имат потенциал за развитие на отношенията, като енергетика, промишленост, високотехнологично земеделие, иновации, фармацевтика, туризъм, полицейското сътрудничество, противодействие на киберпрестъпността и трансграничната престъпност.

По време на визитата в Ханой кметът на Казанлък Галина Стоянова подписа меморандум за сътрудничество с провинциалната столица град Лай Чао.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и топло време във втория ден на Великден

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°, а максималните – предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 05.05.24 в 18:30
Румен Радев

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

Президентът Румен Радев поздрави българите за Възкресение Христово. “ Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Митрополит Григорий

Православните християни празнуват Възкресението Христово

В полунощ пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” наместник-председателят на Светия синод – врачанският митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов към българския народ. “ Христос воскресе! Тържествено..

публикувано на 05.05.24 в 09:15