Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много студенти у нас учат икономика, педагогика и медицина

Снимка: БГНЕС

Над половината от студенти в национален мащаб се обучават в професионални направления като "Икономика", "Педагогика", "Медицина", „Администрация и управление“, "Педагогика на обучението по ...", "Комуникационна и компютърна техника", "Информатика и компютърни науки" и "Право". Данните са от Националната карта на висшето образование, която се изготвя в Министерския съвет, за да послужи при определяне на държавната политика в сферата на висшето образование и приема в определени направления и специалности. 

Броят на студентите в момента у  нас е близо 180 хиляди. В образователна и квалификационна степен "бакалавър" се обучават над 116 000, за "магистър" учат 58 000, а за "професионален бакалавър" малко над 5 000 студенти. 92% от всички тях са български граждани.


Чуждестранните студенти са близо 15 хиляди, като повече от половината (58.4%) от тях се обучават в две професионални направления – "Медицина" и "Стоматология".  

Концентрацията на висши училища у нас е най-вече в Югозападния район, където се намира и столицата София – 27. На другия полюс е Северозападният район на страната ни, в който са базирани само две висши училища, а други четири действат чрез филиали, разбираме още от Националната карта на висшето образование.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05