Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

НАТО открива стратегическа база на Балканите

Премиерът Еди Рама в новата военновъздушна база

В Кучова, Албания, на финална фаза е изграждането на военновъздушна база на НАТО. С инвестиция от около 50 млн. евро за обновяване, бившата военна база от времето на комунизма в Албания се превръща в модерен пункт на НАТО за стратегически важни операции в Западните Балкани. Приносът на албанската страна е около 10 % от общата стойност на инвестицията, предаде БТА. На фона на опасенията си от дестабилизация на Западните Балкани след нахлуването на Русия в Украйна Албания се надява намиращите се все още в Кучова десетки изведени от експлоатация МиГ-ове скоро да бъдат заменени със съвременни изтребители.

Тези дни дойде новината, че Албания предлага на НАТО и военноморска база в опит да изтъкне стойността на страната в алианса "в тези трудни времена", съобщи пресслужбата на премиера Еди Рама. Става дума за базата Паша Лиман близо до Вльора. Тя е изградена през 50-те години на м.в. Тогава Съветският съюз докарал 12 подводници и за около 4 години Паша Лиман била единствената съветска военноморска база в Средиземно море.

Нов исторически срив на турската лира

Турската лира отбеляза нов исторически рекорд на 11 януари, като се срина до равнище 30 лири за 1 американски долар, съобщи опозиционният вестник "Джумхурийет". За сравнение през юни 2023 г. обмяната на 1 американски долар за 23,70 турски лири беше обявена за срив на лирата до историческото дъно. За населението и бизнеса в Турция това е своеобразна психологическа граница, отбелязва изданието. Според официалната статистика на страната годишната инфлация през декември 2023 г. се е ускорила до 64,77% от 61,98% месец по-рано, предаде БНР. Основният натиск за повишаване на инфлацията на годишна база идва от растящите цени на транспорта (скок с цели 77% след повишение със 70% през ноември) и на жилищните и комуналните разходи (с 40,4% след 37,5% месец по-рано). Преди общинските избори в Турция, насрочени за края на март, нетната минимална работна заплата ще бъде увеличена с 49% до 17 002 турски лири (около 578 долара) за 2024 г., което подхранва опасенията, че инфлацията в страната ще нарасне допълнително. Увеличението на минималната заплата засяга около 7 милиона работещи и се очаква да тласне инфлацията още по-високо през следващите месеци, смятат икономисти.

Гърция на път да узакони еднополовите бракове

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви готовност да внесе в парламента за гласуване проектозакон, легализиращ еднополовите бракове. Част от депутатите и гръцката православна църква, която има значително влияние в обществото, се обявиха категорично против. Църквата дори излезе с официално обръщение по темата и призова вярващите за неподчинение. В същото време опозиционната лява "Сириза" подкрепя проектозакона. Въпреки негативните реакции, въпросът за легализацията на еднополовите бракове ще бъде внесен за обсъждане в парламента, предаде от Гърция кореспондентката на БНР Катя Пеева. В интервю пред националната телевизия ЕРТ Мицотакис подчерта, че проектозаконът цели премахване на всякаква дискриминация, основана на сексуална ориентация. Законът няма да позволи родителство чрез сурогатни майки, но ще даде равни права на децата на еднополови двойки. При предишното ляво правителство на “Сириза“ през 2015 г. Гърция узакони гражданските съюзи за еднополови двойки. Този закон реши въпросите, свързани с имуществото и наследството, но не предвижда осиновяване на деца.

Кипър - лидер в ЕС по усвояване на европейските средства

Кипър не е загубил нито едно евро от европейските кохезионни фондове за изминалия шестгодишен програмен период 2014-2020 г. Страната e в челото на ЕС със 100% усвояване на получените 880 млн. евро европейски средства, съобщиха от Министерството на финансите на страната. Проектите, реализирани за сметка на европейски ресурси, са довели до 5% ръст на брутния вътрешен продукт и са създали 24 000 нови работни места. Страната максимално се е възползвала от финансирането на програми, които насърчават развитието, заетостта и социалното включване, предаде от Кипър кореспондентката на БНР Бранислава Бобанац. Реализирани са многобройни планове за подпомагане на предприемачеството на млади хора и жени, пестене на енергия в сградите, управление на водните ресурси, инфраструктурни проекти за обновление на градовете.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: mod.gov.al, БГНЕС, Pixabay

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30