Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромски обичаи бяха показани в БНР

4
Снимка: Ани Петрова

На 14 януари ромската общност в България празнува своя най-значим празник – Васильовден. За да споделят традициите на ромския фолклор по посрещането на Ромската нова година, както е известен още празникът, на гости в БНР бяха децата от училището в село Граф Игнатиево, област Пловдив.

Пред Първо студио на БНР те представиха танц на различните етноси и "цигански романс"…


…. разказаха как са се появили ромите и защо почитат Банго Васил (Куция Васил). Легендата гласи, че дяволът разрушил моста, по който минавали ромите, но св. Васил го възстановил и така спасил ромите от удавяне…


…сурвакаха с наричания за късмет, здраве и берекет…


…почерпиха с традиционна баница с късмети. 


Децата бяха посрещнати от генералния директор на БНР Милен Митев, а посещението е организирано от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", който над 20 години работи в сферата на образователната интеграция.

Снимки: Ани Петрова, Десислава Семковска


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Очаква ни слънчев Великден

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали. В по-голямата част от страната ще бъде почти тихо, в Източна България – със слаб североизточен вятър...

публикувано на 04.05.24 в 18:30

Светият синод на БПЦ: Безбройни са Божиите дарове, но най-голям измежду тях е Възкресението

“ Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение .” Това заявяват в..

публикувано на 04.05.24 в 16:37

Неблагоприятен ден за планински туризъм

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите части вали дъжд и има мъгла. Над 2200 м надморска височина снежната покривка достига 5-10 см. Според прогнозата за времето на Националния институт по..

публикувано на 04.05.24 в 10:26