Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоминистърът Юлиян Попов:

Държавата няма да затваря въглищни централи

Юлиян Попов
Снимка: Ани Петрова

Няма да затваряме въглищни централи, пазарът ще ги затвори, той ги затваря и в момента”, заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, прогнозирайки, че няма шанс те да функционират след 2030 г. Той припомни, че в момента над 25% от електроенергията се произвежда от възобновяеми източници и то при положение, че предстои да развиваме вятърната енергия.

Повечето частни централи много сериозно обсъждат излизане от въглищата до три години”, каза още Юлиян Попов и посочи възможностите пред тях. По думите му, новата енергетика е комплексна и не разчита на няколко източника на електроенергия, а на десетки и дори стотици технологии. “Голямото решение е инвестиционната среда, която трябва да подобрим”, добави той.

Регионът “Марица-Изток” има потенциала в рамките на 10 г. да привлече 20-30 млрд. лв. инвестиции, ако има регулаторна среда, яснота, предвидимост”, смята министърът.

Според Юлиян Попов справедлива трансформация от въглища и газ към възобновяема енергия означава да не бъдат засегнати значителен брой работни места и енергийно бедни хора.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София вече има водородна зарядна станция

Първата водородна зарядна станция за страната ни – в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”, беше официално открита в София. Съоръжението е изработено от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK. “ Това е първата в България и региона полева..

публикувано на 11.05.24 в 09:02

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10

Почти половината българи са скептични към въвеждането на еврото

47% от българите не са съгласни с твърдението, че влизането на България в еврозоната ще доведе до тласък на българската икономика и ще повиши жизненият им стандарт. Това показва национално проучване на агенция "Маркет линкс". То е проведено сред..

публикувано на 10.05.24 в 14:37