Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте интересът към производството на шафран в България

Снимка: Юлия Василева, личен архив

Министърът на земеделието Кирил Вътев е поискал да бъде създаден 10-годишен план за развитието на производството на шафран в България. Това обяви пред БНР-Кърджали Хасан Тахиров, председател на Българската асоциация на производителите на шафран и пионер в отглеждането на културата у нас.
През 2009 г. той и съпругата му Рени купуват първите 70 кг луковици от Турция и ги раздават в около 30 села в Кърджалийско, за да пробват почвите.По думите на Тахиров, средствата, които се изкарват от един декар шафран се равняват на прихода от 300 декара пшеница или поне 70 декара лозе. 

Според него именно в шафрана е спасението от обезлюдяването на родопските села - все повече млади образовани хора от градовете се връщат към наследствените си имоти на село, привлечени от шафрана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За възможния живот в свят без монополи

Приетите в парламента промени в Закона за енергетиката преместиха началото на преходния период на либерализацията на пазара на електроенергия с една година напред във времето – за 1 юли 2025 г. Промените трябва да осигурят постепенна възможност за..

публикувано на 13.05.24 в 10:50

Перник посреща делегатите от Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на откриващата се днес четиресет и четвърта годишна среща на Федерацията на европейските карнавални градове, съобщиха от общинската администрация. Очаква се над 100 делегати от 20 държави да изберат нов председател и ново..

публикувано на 13.05.24 в 06:00

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30