Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте интересът към производството на шафран в България

Снимка: Юлия Василева, личен архив

Министърът на земеделието Кирил Вътев е поискал да бъде създаден 10-годишен план за развитието на производството на шафран в България. Това обяви пред БНР-Кърджали Хасан Тахиров, председател на Българската асоциация на производителите на шафран и пионер в отглеждането на културата у нас.
През 2009 г. той и съпругата му Рени купуват първите 70 кг луковици от Турция и ги раздават в около 30 села в Кърджалийско, за да пробват почвите.По думите на Тахиров, средствата, които се изкарват от един декар шафран се равняват на прихода от 300 декара пшеница или поне 70 декара лозе. 

Според него именно в шафрана е спасението от обезлюдяването на родопските села - все повече млади образовани хора от градовете се връщат към наследствените си имоти на село, привлечени от шафрана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенни горещини ще има през деня в петък

В петък , 27 септември, ще е слънчево и дневните температури ще се повишават. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 11°. Максималните ще са от 28 до 33°, в столицата ще е 29°.  По Черноморието  ще е слънчево, сутринта на..

публикувано на 26.09.24 в 19:45

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

Депутатите отхвълиха на първо четене промени, засягащи смяната на пола на деца

Народното събрание отхвърли на първо четене петте проекта за промени в Закона за закрила на детето. Най-спорните предложения в тях се отнасят до смяната на пола на деца под 18 години. Законопроектът на “Има такъв народ” предвижда пълна забрана..

публикувано на 26.09.24 в 15:32