Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокович спечели юбилейната анкетата на БТА за „Спортист на Балканите“

Новак Джокович
Снимка: АП/БТА

Сръбският тенисист Новак Джокович е победителят в юбилейното 50-о издание на анкетата на БТА "Спортист на Балканите" за 2023 г. Той набра 103 точки, за да оглави класацията за осми път. Тройката допълниха баскетболистите Никола Йокич (Сърбия) със 72 точки и Александър Везенков (България) с 38 точки. 

В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона. За първи път във вота бяха включени АНСА (Италия), КНА (Кипър) и Косовапрес (Косово) като членове на Асоциацията на балканските новинарски агенции в югоизточна Европа (ABNAse). Церемонията по награждаването се състоя в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски" в София.

Четвърти в класацията с 36 точки е световният шампион на открито и европейски първенец в зала на скок дължина Милтиадис Тентоглу (Гърция). Пета с точка по-малко е световната шампионка на скок дължина Ивана Шпанович (Сърбия). Шести с 32 точки завърши италианският мотоциклетист Франческо Баняя, спечелил световната титла в Кралския клас MotoGP. Точка след него е волейболистката Мелиса Варгас, която помогна на Турция да спечели европейската титла и бе избрана за най-полезен състезател на първенството на Стария континент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стилияна Николова

Стилияна Николова спечели Европейската купа в Баку

Стилияна Николова спечели златния медал в многобоя на първата Европейска купа по художествена гимнастика, която се провежда в Баку. Боряна Калейн остана четвърта след неточности на лента. Състезанието се провежда по нови правила, според които..

публикувано на 04.05.24 в 14:25
Боряна Калейн

Калейн и Николова с второ и трето място в квалификациите на Европейската купа в Баку

Боряна Калейн завърши на второ място, а Стилияна Николова е трета в квалификациите на Европейската купа по художествена гимнастика в Баку. Най-много точки събра италианката София Рафаели. Състезанието се провежда за първи път в историята на този..

публикувано на 04.05.24 в 09:32
Кирил Киров

Кирил Киров е на финал на 10 м пистолет на Световната купа в Баку

Кирил Киров влезе във финала на 10 метра пистолет за мъже на Световната купа по спортна стрелба в Баку, Азербайджан, предаде БТА. Най-добрият български стрелец за миналата година даде пети резултат в квалификациите с 582 точки, пет по-малко от лидера..

публикувано на 03.05.24 в 16:14