Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският институт отбелязва 35-ата годишнина от закуската с Митеран

Снимка: institutfrancais.bg

На 19 януари 1989 г., едва няколко месеца преди падането на комунистическия режим в България, наскоро преизбраният френски президент Франсоа Митеран се среща във френското посолство в София с група български интелектуалци от дисидентските среди, сред които са бъдещият президент Желю Желев, поетесата и бъдещ вицепрезидент Блага Димитрова и сатирикът Радой Ралин. По-късно същия ден Митеран провежда и дискусия със студенти от Софийския университет, чийто свободен тон е отбелязан от френските медии. Посещението на френския президент се вписва в серия от визити, които той предприема из надигащия се Източен блок.


По повод годишнината от срещата с българските интелектуалци-дисиденти, останала в историята като „Закуската с Митеран“, Френският институт в София организира вечерта на 18 януари конференция и дискусия на тема „Минало и бъдеще на дисидентството: 35 години след закуската с президента Франсоа Митеран“ с участието на френския философ и есеист Мишел Елчаниноф, автор на няколко монографии за съвременните идеологии и историята на идеите, включително „В съзнанието на Владимир Путин“ и „Новите дисиденти“. В дискусията ще се включи и българската журналистка Копринка Червенкова, един от участниците в срещата с Митеран. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05