Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се намерят пари за „украинска помощ“ на зърнопроизводителите

Снимка: БГНЕС - архив

Пари за компенсация на икономическите загуби заради войната в Украйна не са заложени в бюджета за 2024 г. , но неусвоените средства за държавно съфинансиране по различните европейски програми, могат да бъдат ползвани за така наречената „украинска помощ“. Това каза министърът на земеделието Кирил Вътев пред ресорната парламентарна комисия. Възможността е потвърдена от финансовия министър Асен Василев. Тя ще бъде договорена на среща между земеделските браншови организации с премиера, вицепремиера и финансовия министър, насрочена за понеделник, 22 януари, от 16:30 ч.

В декларация до правителството за готвени протести от 13 януари, зърнопроизводителите поискаха т.нар. "украинска помощ", въпреки че през 2023 г. нямаха претенции да получават такива пари. Според председателя на земеделската комисия Десислава Танева финансовият министър е прогнозирал помощта да е 100 млн. евро, но министър Вътев отказа да посочи конкретни числа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нова автогара ще обслужва гостите на Варна

"Новата автогара във Варна ще бъде открита на първи юни. Тя отговаря на всички изисквания за комфорт и безопасност" - съобщи Веселин Михайлов, управител на автогарата. Строежът на автогарата започна през пролетта на 2023 година. Територията й е 8..

публикувано на 30.05.24 в 08:30

Пловдив се готви за "Тепе Джамборе" - маратон през седемте хълма в града

Първият по рода си спортно-културен маратон в България "Тепе Джамборе" ще се проведе в Пловдив. 11-километровото трасе преминава през седемте хълма в града. Надпреварата е на 15 юни, като стартът ще бъде в 18.00 ч. на Бунарджика, а финалът ще е..

публикувано на 30.05.24 в 08:10

Времето остава неустойчиво – до обяд слънце, после с превалявания

В четвъртък, 30 май, минималните температури в страната ще са между 11 и 16°, в София 11°. До обяд ще има слънце, след пладне ще се заоблачава и ще има локални валежи. Максималните температури ще са от 23 до 28°, в столицата 23°.  По..

публикувано на 29.05.24 в 19:45