Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователен и научен клъстер беше открит за българите в украинска Бесарабия

6
Снимка: БНУ „Българска светлица”

Образователен и научен клъстер за развитие на човешкия потенциал на българската общност в украинска Бесарабия беше открит с българска помощ в Измаилския държавен хуманитарен университет, в рамките на посещението на генералния ни консул в Одеса Светослав Иванов.


Компютърният кабинет за езиково обучение е оборудван със средства по проекта “Подкрепа на организации на българските общности”, съобщи за БТА Светлана Кравченко, директор на българското неделно училище “Българска светлица”, което осъществява образователната си дейност при университета. С получените средства е закупено технологично оборудване и мултимедия за училището, където се обучават около 180 деца с българско самосъзнание.

“Страната ни отделя големи средства за подпомагане на българската общност в Украйна и тази финансовата помощ ще се увеличава.Владеенето на български език предоставя възможност за подобряване на сътрудничеството на Украйна с България и подпомага страната по пътя на асоцииране с Европейския съюз”, заяви Светослав Иванов.


“Благодарение на помощта от България в нашето училище е открит кабинет по български език с компютърен клас, получихме и огромно количество учебници и литература на български език. Всичко това е признак, че България се грижи за българите зад граница”, каза Светлана Кравченко.

Врамките на събитието във фоайето на университета беше открита изложба под надслов: “Да видят всички по света, че българский народ живее!”.


Официалните гости поднесоха цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев, който се намира в двора на Измаилския университет.

Снимки: БНУ „Българска светлица”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20
Снимка: VIII Международен конкурс по четене на български език

Българчета от цяла Европа се състезаваха в конкурс по четене на родния си език

Общо 37 българчета от 15 неделни училища в чужбина се състезаваха на VIII международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз Буки Веди". Събитието се състоя на 8 юни 2024 г.   в сградата на спортен к луб..

публикувано на 18.06.24 в 12:55