Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР раздаде годишните си журналистически награди

“Българските общности зад граница слушат Радио България с огромен интерес”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова

Силвия Великова и Илияна Йотова
Снимка: Ани Петрова

В деня, в който чества 89 години от своето създаване, Българското национално радио раздаде годишните си награди за журналистика.

Голямата награда “Сирак Скитник” на името на първия директор на “Радио София” заслужи Силвия Великова - водеща и съдебен репортер в програма “Хоризонт”. “Благодаря на колегите - преди и днес, от “Преди всички”, това е предаване марка. Благодаря на всички, които по пътя ми помагаха да бъда репортер. Последните години за мен голяма школа е и предаването “Политически НЕкоректно”, заяви тя.

Най-престижното отличие беше връчено от вицепрезидента Илияна Йотова, която се обърна и към журналистите от Радио България, уверявайки, че българските общности зад граница ги слушат с огромен интерес. “Вие дърпате една важна струна в тях, свързана с носталгията по родината”, добави Йотова.

В този век на свръхинформация истината се завлича все по-дълбоко към дъното от един тежък камък – лъжата, дезинформацията. Но днес, когато се говори за информация, дошла от вашите студия, това е емблема за достоверност. БНР създаде Център за проверка на фактите, който се ползва от много други медии”, каза още Илияна Йотова.

В новата категория “Професионализъм в ефира” наградата получи журналистът от БНТ Георги Любенов, започнал своята кариера от Българското национално радио. При връчването на отличието генералният директор Милен Митев заяви: “Радиото е изпълнено с мечтатели, които излъчват своите мечти към нашата аудитория. Радиото е малко по-тихата, по-скромната, по-интимната медия. И днес Радиото е изпълнено с хора, които работят с любов. Честит празник на всички, които са отворили сърцето си за Старата къща така, както тя е отворила вратите си за тях!”

Обичам Радиото, аз съм дете на Радиото. Университетът по журналистика в България носи едно име - Българско национално радио”, отговори победителят в категорията.

Годишната награда за радиожурналистика спечели Златко Желев, ръководител на направление “Интернет портал” в Дирекция “Дигитални програми”, за поредицата от тв студия, посветени на войната в Украйна и изборите у нас.

С наградата за радиопредаване, радио проект, музикален проект или мултимедиен проект беше отличена виртуалната изложба – част от мултимедийния проект “Да питаме Сирака – 140 г. от рождението на Сирак Скитник”. Директорът на програма “Христо Ботев” Кин Стоянов изтъкна значението на архивния фонд на БНР, запазил гласовете и паметта за тази голяма личност. “В абсолютно виртуален план Сирак Скитник се осветли. Това е едно смело творческо търсене”, каза той.

Радио България също участваше със свои номинации – за радиопредаване, радио проект, музикален проект или мултимедиен проект с рубриката “Радио България при българите в... Албания”, осъществена от Красимир Мартинов и Костандина Бело, за открояващо се присъствие в ефира на Елена Каркаланова, водеща на предаването “България днес”, за голямата награда “Сирак Скитник” в лицето на Редакция “България”, разпространяваща родната култура зад граница.

На церемонията в Първо студио на БНР присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Тома Биков, генералният директор на БНР Милен Митев, председателят на Обществения съвет на медиата Милена Димитрова.


По повод празника по-рано днес в мраморното фоайе на БНР беше открита заключителната изложба от конкурса за живописни творби “По стъпките на Сирак Скитник” с картини на ученици от Националната художествена гимназия “Димитър Добрович” в Сливен.


Снимки: БНР - Ани Петрова

По публикацията работи: Диана Цанкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Запрянов

Получаваме първите F-16 в началото на следващата година

Първите изтребители F-16 ще пристигнат в началото на 2025 г., съобщи пред БНТ служебният военен министър Атанас Запрянов. Наесен български пилоти ще се обучават в Съединените щати как да управляват летателните машини. Също догодина ще получим и новите..

публикувано на 06.05.24 в 13:48

Денят на храбростта беше отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия се състоя на столичния площад “Св. Александър Невски”. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния строй..

публикувано на 06.05.24 в 11:14
Димитър Главчев

Димитър Главчев: България е имала, има и ще има велики воини

“ Народът ни винаги ще има памет за геройствата на българските генерали, офицери, сержанти и войници ”, написа във фейсбук страницата си служебният премиер Димитър Главчев по повод днешния Ден на храбростта и празник на българската армия. По думите..

публикувано на 06.05.24 в 10:21